Насіння патисона купити оптом
Патисон — смачний овоч, схожий на квітку.
Чарівні плоди з яскравим забарвленням дуже швидко завоювали любов кулінарів і господинь у всьому світі — патисони з щільною і смачним м'якушем легко виростити у своєму саду. Купуйте якісне насіння, щоб заготовити овочі з хвилястими краями на зиму або забезпечити собі смачне дієтичне харчування до самої осені.
Патисон: опис сортів.
Патисон — однорічна культура, яка не зустрічається в дикій
природі, відноситься до сімейства Гарбузові. В Європу трав’янисту рослину з
плодами химерної форми було завезено з Нового Світу у XVII столітті, поступово
поширилася й у нас. Назву було запозичено з французької мови і у вільному перекладі
означає «пиріг», що пов’язують з видом плода.
Загальний опис різновиду гарбуза звичайного:
- форма — кущова, напівкущова;
- коріння — гіллясте, поверхневе;
- листя — велике і жорстке, серцеподібної форми з ворсинками;
- квіти — яскраво-жовті, одностатеві;
- плід — компактна гарбузина тарілчастої або іншої форми часто
з хвилястими краями, окрас білий, жовтий, помаранчевий, зелений, іноді з
цятками або смужками;
- насіння — плоске, овальне, довжина близько 1 см, світлого
забарвлення.
Цінується культура за плоди, які нагадують за смаком
кабачок, але м'якуш щільніший і подібний до спаржі та навіть артишоку. У 100
г продукту всього 19 ккал, тому він відноситься до дієтичного харчування.
Вживати його можна в смаженому, тушкованому, маринованому вигляді.
Виведено ранні та середньостиглі сорти. На грядках неможливо пройти повз охайних дископодібних плодів білого, жовтого, оранжевого кольору. Вони прикрашають сад, а потім доповнюють своїм смаком будь-яку страву. Компактні гарбузики у вигляді квітки відмінно виглядають в скляній банці.
Патисон: вирощування (розсада) у відкритому ґрунті.
Отримати смачні плоди можна посадкою насіння відразу в ґрунт
або розсадним способом. Для початку треба підготувати насіння, яке на 24 години
опускають в стимулятор росту, потім промивають водою, на 48 годин поміщають у
зволожену матерію при температурі +20 °C. Існує спосіб гартування, коли перед
тим як сіяти патисони, їх 6 годин тримають у мішечку при температурі +20 °C і
ще 20 годин при нульовій температурі.
Насіння поміщають на грядки в останні дні травня (8 см
углиб) по 3 в кожну лунку, присипають землею, поливають, місце посадки
ущільнюють і прикривають плівкою до перших сходів. Для більш раннього отримання
плодів краще попередньо виростити сіянці.
Коли садити патисони (підготовлене насіння) на розсаду?
Підходить середина квітня. Місткість підбирається діаметром близько 8 см. У неї
засипається суміш землі та перегною. В один горщик поглиблюють (4 см) по дві
насінини та вкривають плівкою. Сіянці повинні знаходитися в теплі (+ 28-30 °C),
а після їх появи з ґрунту плівку знімають, а температуру знижують на 6-10
градусів. Через 7 днів встановлюють колишню температуру повітря.
Розсаду потрібно регулярно зволожувати. Вперше рослини
підживлюють в десятиденному віці, вдруге перед посадкою в землю.
Коли у сіянців патисонів сформуються перші справжні
листочки, в горщику залишають більш міцну рослину, а другу зрізають ножицями,
щоб не турбувати переплетені корені.
Двадцятиденні сіянці з 3 листочками вже можна висаджувати на грядки, тобто в травні – на початку червня. Паростки гартують, виносячи на балкон, поетапно привчаючи до свіжого повітря, сонячних променів.
Посадка патисонів (розсада) в ґрунт і подальший догляд.
В останні дні травня земля добре прогріта і теплолюбні
патисони можна висаджувати в ґрунт. Місце підбирається сонячне і тепле з пухким
чорноземом нейтральної реакції. Попередниками можуть бути томати, капуста,
морква, цибуля, ранні овочі.
Ділянку варто підготувати з осені, перекопавши землю,
доповнивши її перепрілим гноєм, мінеральним складом. Навесні на грядки вносять
поживний склад, прикривають ґрунт плівкою і знімають її через 3-5 днів, в
момент посадки.
День вибирається безвітряний, сонячний. Лунка викопується
глибиною до 12 см, в неї заливається тепла вода і поміщається сіянець з грудкою
землі. Ґрунт ущільнюється, мульчується, а сіянці прикриваються від яскравого
сонця на кілька днів.
Поради з вирощування овочевої культури:
- полив — розсада і дорослі кущі в період плодоношення
зволожуються часто і рясно, температура води + 22 °C, ллється під корінь, не
зачіпаючи листя і зав’язь;
- підгодівля — на грядках культура удобрюються двічі: перед
розпусканням квітів, під час дозрівання плодів;
- мульчування — шар торфу або іншої мульчі дозволить рідше
рихлити землю і тривожити поверхневу кореневу систему;
- запилення — на ділянку потрібно залучити бджіл та інших
комах, обприскавши рослини водно-цукровим розчином;
- обрізка — якщо рослина почала нарощувати листя, варто
зрізати з неї 2 старих листи в сонячний ранок, повторити процедуру потрібно
через 4 дні.
Догляд за патисонами нескладний, а урожай вони дають рясний, смачний і корисний. Щоб плоди на вологому ґрунті не псувалися, їх можна укладати на дощечки.
Патисони: збирання та заготівля на зиму.
Збирати врожай можна, коли шкірка ще ніжна, а насіння дрібне та м’яке. Зрізати технічно зрілі гарбузи треба з плодоніжкою, обходячи грядки,
раз на 2-3 дні до осені. Весь урожай зривається перед заморозками, бадилля
можна використовувати для компосту. Овочі за смаковими якостями перевершують
кабачки, з них виходять смачні страви.
Що можна приготувати з патисонів:
- обсмажити скибочками на рослинній олії;
- нафарширувати і запекти в духовці або мультиварці;
- законсервувати на зиму;
- приготувати ікру;
- протушкувати в рагу;
- гострий салат;
- салат з кальмарами або креветками.
Якщо врожай рясний і часу на перероблення немає, молочні плоди можна зберігати в холодильнику, але не більше 10 днів.
Купити насіння патисонів в Україні.
Патисони, як і більшість гарбузових культур,
прекрасно ростуть в Україні, обдаровуючи рясним врожаєм. З їх допомогою можна
урізноманітнити асортимент овочів і залучити у свій магазин нових покупців, а
інтернет-магазин Яскрава допоможе вам, запропонувавши якісне насіння за гуртовими цінами. На сайті ви зможете ознайомитися з відгуками про патисон та одразу
оформити замовлення, яке незабаром прибуде у відділення пошти: Івано-Франківськ, Маріуполь, Суми, Дрогобич, Дніпро, Біла Церква, Херсон та інші міста України.