Розпродаж сезону Весна 2024! Знижки до -50%
 0 0.00грн
Back
Home
Cart
Call
Person

Насіння артишоку купити оптом

Артишок Зелена куля 0.5 г
Код товару19529
На складів наявності
Кількість в упаковці: 20
Вибрати кількість
+ -
4.60грн
До кошика

Артишок: вирощування корисного делікатесу.

Артишок з його приємним незвичайним смаком дивує гурманів з усього світу протягом багатьох століть. Здивуйте себе і наповніть організм корисними елементами, якими сповнені зелені «шишки» — купіть насіння артишоку!

Опис видів артишоку.

Артишок — садово-городня рослина сімейства Айстрові. Вид, який вживається в їжу, називається Артишок справжній, по-науковому — Cynara Scolymus. З усієї рослини їстівний лише кошик, який є бутоном. Делікатесний овоч на смак нагадує молодий волоський горіх. Його величина 8-20 см.

Опис культурного виду:

  • корінь — стрижневий, його не варто турбувати пересадкою;
  • стебло — пряме, висота 150-200 см;
  • листя — перисто-розсічене, зеленого забарвлення з сіруватим відтінком, велике;
  • суцвіття (їстівна «шишка») — діаметр 8-20 см, форма плоска або конічна, покрите лусочками-листочками зеленого або фіолетового забарвлення;
  • квітка — блакитного забарвлення;
  • плід — сім’янка у твердій оболонці, великий, сірого забарвлення, всередині довгасте насіння.

Назва рослина, як і його батьківщина, викликають безліч суперечок. Пов’язують це з тим, що культуру вживали в стародавній Європі, потім забули, а повернулися до неї завдяки арабській цивілізації вже на заході Середньовіччя. Втім, в дикому вигляді Cynara Scolymus не зустрічається, культура виведена людиною. В наші землі її завезли з Голландії у XVIII. Довгий час рослина вирощувалася тільки з декоративною метою, а в XIX-XX столітті страви з «шишок» отримали велику популярність. Сьогодні мода на артишок повертається багато в чому завдяки його корисним властивостям і приємному смаку.

Корисні властивості артишоку: користь і шкода.

Бутони артишоку, який ще називають Круглим або французьким, їдять сирими, тушкованими, смаженими, консервованими. Приготування вимагає певних навичок, але отримане блюдо незрівняне за своїми смаковими якостями ні з чим, не дарма французи зробили овоч частиною своєї кухні. З нього виходять чудові пюре, соуси.

У 100 г сирого продукту міститься 47 ккал, а в вареного — 53 ккал. У ньому багато білка і золи, кальцію, вітамінів групи В.

Щоб застосування артишоку несло тільки користь, за відгуками кулінарів, його потрібно правильно очистити, зберігати і готувати. Очищення полягає у видаленні грубих зовнішніх листочків, потім зістригають внутрішні лусочки, зіскрібають ворсинки — залишається дуже смачна м’ясиста серцевина. Зберігати бутони можна в воді, яку підкислили лимонним соком або оцтом. Сирими їдять маленькі «шишки», а великі і зрілі кошики потрібно піддавати тепловій обробці. Якщо бутон розкрився, його їсти не можна, зате можна милуватися блакитними квітами, які є чудовими медоносами. Зелень рослини можна віддавати худобі, а насіння будуть до вподоби птахам.

Всі частини рослини використовуються в медицині. Відвари і настойки на їх основі допомагають при лікуванні ниркових печінкових хвороб.

Вирощування артишоку з насіння: підготовка посадкового матеріалу.

Агротехніка вирощування артишоку для їжі з насіння залежить від кліматичних умов. Вегетація рослини не менше 180 днів, тому вирощування артишоку з насіння в середній смузі передбачає розсадний спосіб. В Україні його частіше висаджують як однорічну рослину. Підготовку посівного матеріалу починають в середині лютого.

Насіння артишоку вважаються туговсхожіми, їм потрібне попереднє замочування у воді, а краще у стимуляторі зростання на 10 годин. Після набухання насінню потрібна стратифікація, щоб артишок дав добрі сходи. Вона полягає в тому, щоб завернути його у вологу тканину, обернути плівкою, помістити на 5 днів в тепло, потім в нижній відділ холодильника (10-15 днів). Стратифікація збільшує врожайність.

Поки насіння охолоджуються, можна зайнятися ємностями. Для ґрунту краще змішати в рівних пропорціях пісок, перегній, дернову землю. Суміш добре зволожують. На дно ємності засипається дренаж, потім ґрунтосуміш, можна з добривом для розсади. Залишилося розібратися, як посадити артишок (насіння) на розсаду — це нескладно.

Посів насіння: посадка артишоку на розсаду. 

Насіння проростуть, видавши паростки 7-10 мм, їх можна висаджувати. У ємності потрібно сформувати борозенки. Їх глибина до 15 мм. Насіння розкладають на відстані 3-4 см, але так, щоб не пошкодити паростки. Все присипається ґрунтом, який має прикрити посіви на 1 см. Землю зволожують обприскувачем, ємність поміщають на підвіконня. Додаткове укриття з плівки не потрібно, слід лише підтримувати землю у вологому стані.

Як виростити артишок (секрети рясного врожаю):

  • з насіння паростки повинні з’явитися через кілька днів, але перші листя з'являться через два тижні — в цей час температуру в приміщенні можна знизити до +15 °С, додати освітлення, щоб рослини не тягнулися;
  • волога повинна бути помірна — ніжні паростки можуть загинути від надлишку води;
  • пікіровка обов’язкова при посадці насіння в загальній ємності — від тісноти рослини витягуються і слабнуть;
  • підгодівля — потрібна через 14 днів після пікіровки коров'яком, ще через два тижні ґрунт підживлюють мінеральним складом;
  • загартовування — можна починати винос на свіже повітря після пікіровки, але лише в теплу пору, поступово збільшуючи час до 10 годин.

Для пікіровки готують торф’яні горщики, наповнюють землею, поглиблення поливають. Зволожують перед висадкою і розсаду, прищипуючи центральний корінь, щоб кореневище розрослося. Сіянці висаджують в окремі ємності, зволожують, поміщають в тепле місце на світло.

Посадка артишоку в ґрунт і догляд.

Місце під посадку потрібно вибирати ґрунтовно, оскільки коріння ростуть глибоко і не люблять надлишку вологи. Оптимально — південний схил без затінення. Ґрунт підходить родючий, повітропроникний.

Висадка в середній смузі розсади артишоку проводиться в середині травня. Відстань між рослинами роблять по 80-100 см. Якщо Cynara Scolymus буде виконувати і декоративну роль, його можна висадити уздовж під’їзної доріжки.

Рослинам потрібно регулярна підгодівля і помірний полив до кінця вегетації. Бур’яни потрібно видаляти тільки перші 20 днів після посадки в ґрунт. При бажанні отримати великі «шишки», потрібно видалити всі нижні бутони, залишивши тільки 4 верхніх квітконоса.

Зрозуміти, що артишок готовий до збору можна по рухомим верхнім лусочкам-листочкам і скрипу бутона при натисканні. Збір зазвичай проводять через 14 днів після формування «шишок» на кінці стебла. Дозрівання не рівномірне, кожен бутон потрібно зрізати в період технічної зрілості.

Рослину можна підготувати до холодів, при теплій зимі без відлиг, вона виживе. Центральний стовп зрізають, листя прибирають, місце, що залишилося засипають торфом (до 20 см), а зверху сухими листям.

Купити артишок (насіння) в інтернет-магазині України.

Популярність артишоку викликана незвичайним плодом, який має приємний пікантний смак та масу корисних елементів. Рослина сподобається садівникам, які люблять пробувати щось нове. Поповнити асортимент за вигідними цінами пропонує своїм оптовим покупцям інтернет-магазин Яскрава. Оформіть заявку на сайті і незабаром забирайте якісне насіння артишоку в найближчому поштовому відділенні міста України: Львів, Бровари, Запоріжжя, Снігурівка, Херсон, Орєхов, Івано-Франківськ, Солоне та ін.