Розпродаж сезону Весна 2024! Знижки до -50%
 0 0.00грн
Back
Home
Cart
Call
Person

Насіння щавлю купити оптом

Щавель Широколистий 1 г
Код товару43587
На складів наявності
Кількість в упаковці: 20
Вибрати кількість
+ -
3.00грн
До кошика
Щавель Широколистий 2 г
Код товару299
На складів наявності
Кількість в упаковці: 20
Вибрати кількість
+ -
3.20грн
До кошика

Щавель: особливості та вирощування вітамінного листя. 

Щавель одним з перших тішить нас вітамінним комплексом після затяжної зими. Його молоді листочки з легким кислуватим смаком наповнять ваш організм зарядом бадьорості та здоров’я. Купивши насіння, щавель досить легко виростити і балувати своїх близьких таким корисним і освіжаючим зеленим борщем! Рослині не потрібно особливих умов, хоча для рясного врожаю не завадить знати декілька хитрощів.

Щавель кислий: опис і використання.

Щавель поширений по всіх континентах, усього налічують понад 150 видів. У нас в їжу заведено вживати вид Rumex acetosa (Щавель кислий, звичайний) — трав'яниста багаторічна рослина з сімейства Гречані. Вперше про нього згадують французькі джерела XII століття. У нас листя стали використовувати в кулінарії порівняно недавно. Тепер господині не уявляють своєї земельної ділянки без цієї культури.

Загальний опис виду:

  • корінь — короткий, стрижневий з розгалуженнями;
  • стебло — довжиною до 100 см, пряме і ребристе, окрас зелений, але біля основи буває фіолетовим;
  • суцвіття — волоть, складається з рожевих або червоних квіток, які розкриваються в червні-липні;
  • насіння — дрібне, тригранне, чорно-коричневого забарвлення з блиском;
  • листя — прикореневе, довгочерешкове, по центру чітко видна жилка, пластина довжиною до 15-20 см;
  • листя на стеблі — чергові, яйцевидно-довгасті.

Щавель одним з перших дає зелене листя, насичене вітамінами і корисними елементами. Після тривалої зими він дуже запрошений. Його додають у салати, соуси, пироги, але частіше за все, на його основі варять різноманітні супи, які в народі називають зеленими або щами.

Лікувальні властивості щавлю. 

Щавель — низькокалорійний продукт, на 100 г доводиться 20-22 ккал. У ньому є білок, залізо, вітаміни (фолієва кислота, ніацин, бета-каротин та інші), калій, йод, інші елементи. Користь приносить саме молоде листя щавлю, оскільки в ньому більше яблучної кислоти та лимонної, а щавлевої менше.

Користь для організму:

  • поліпшення травлення;
  • позбавляє від алергічного свербіння на шкірі;
  • знеболює;
  • підсилює імунітет.

У минулих століттях за допомогою рослини успішно лікували цингу, артрити. За допомогою насіння зупиняли кровотечі. Сьогодні рослину продовжують використовувати в медицині. 

Навесні або в спекотний день буває просто приємно зірвати свіжий молодий лист щавлю, помити і з'їсти його, відчувши приємну кислинку, наповнивши організм вітамінами, яких не вистачає.

Посадка щавлю (насінням) у відкритий ґрунт.

Rumex acetosa вирощують на одній ділянці до 4 років. Після цього врожайність може помітно знизиться і слід вибрати нове місце для посіву насіння.

Рекомендації по посадці:

  • коли садити щавель — насіння можна сіяти навесні, в червні-липні або ж жовтні-листопаді;
  • місце — сонячне, щоб ґрунтові води протікали низько від поверхні (глибше 1 м);
  • ґрунт — родючий, багатий перегноєм, слабокислий з хорошим зволоженням;
  • відстань — між рядами залишають ширину в 25 см, між насінням близько 5 см;
  • глибина — насіння укладають в землю на 1-2 см, ущільнюють ґрунт і поливають.

Літній висів добре зміцниться і дасть багато соковитого листя наступної весни, але його потрібно регулярно зволожувати. Посів на зиму небезпечний тим, що паростки можуть зійти перед самими морозами, що згубно для них. Найкращим часом для посіву є весна, коли ґрунт насичений вологою і всі сіянці з’являються одночасно, створюючи красиві зелені грядки.

Щавель: вирощування і збір на зиму.

Догляд за звичайним щавлем передбачає розпушування, прополювання, полив, підживлення. Земля не повинна пересихати, інакше рослина почне пускати стріли і якість врожаю погіршиться. Квітконоси потрібно своєчасно видаляти.

Рихлити міжряддя і прополювати бур'яни потрібно після поливу. Зменшити роботу можна, якщо замульчувати грядки органікою.

Щавель рекомендується удобрювати двічі в сезон. Підійде водний розчин коров'яку, в який можна додати фосфор і калій. На наступний рік культуру варто підживити мінеральним комплексом, в який входить суперфосфат, сечовина, калій. Додавати азот потрібно після кожного зрізу листя, щоб рослина швидко відновила свою зелень.

Через скільки сходить щавель? Відповідь залежить від сорту. Скоростиглі види, включаючи Широколистий сорт, готові для зрізки через 45-50 днів. На кожній рослині до цього часу має сформуватися великих 4-5 листочків.

Етапи збирання врожаю:

  • прибрати ділянку від бур'яну;
  • зрізати листя (висота до 4 см від поверхні землі);
  • зрихлити ґрунт між кущами.

За травень-липень можна тричі збирати врожай. Останній раз листя допустимо зрізати за місяць до передбачуваних заморозків, щоб рослина встигла зміцніти і дала хороший урожай наступної весни.

На зиму корисний щавель зазвичай консервують в невеликих скляних банках, щоб його вистачило на один суп або борщ. Найпростішим способом вважається нарізка промитого листя, яке потрібно щільно натовкти в банку, залити холодною водою і закупорити. Також перед закорковуванням листя можна відварити або перетерти з сіллю. Ще зелень можна заморожувати зі шпинатом, але тоді пропадає приємна кислинка. Для лікувальних цілей Rumex зазвичай сушать.

Купити щавель (насіння) в Україні. 

Щавель є невідійманою частиною української кухні, особливо перших страв. Для рясного врожаю, багаторічну рослину потрібно пересівати раз в 3-4 роки, використовуючи якісне насіння морозостійких сортів. Інтернет-магазин Яскрава пропонує гуртовим покупцям швидке доставлення, насіння з відмінною схожістю за гуртовий низькими цінами. Оформіть замовлення на сайті та незабаром зможете забрати його в найближчому відділенні пошти міста України: Дніпро, Удачне, Херсон, Березівка, Вінниця, Широке, Суми, Бородянка, Тернопіль та ін.