Насіння буряка оптом
Буряк: вирощування цінного овочу з насіння.
Буряк — найважливіша складова української кухні, багатьох святкових та повсякденних салатів. У кухні слов’ян навіть існує суп зі свіжого бадилля — ботвинка. Виростити на своїй ділянці затребуваний овоч нескладно — купіть якісне насіння для наваристого борщу або цілющого очищувального соку.
Буряк: опис та користь червоних сортів.
Буряк звичайний — трав’яниста рослина сімейства Амарантові з
науковою назвою Beta vulgaris. Спочатку люди вживали в їжу листя, приправляючи
їх спеціями. Батьківщиною вважаються країни Середземномор’я. На Русі культура
відома з Х століття.
Опис звичайного (столового) виду:
- корінь — соковитий, м’ясистий, червоного забарвлення, форма
залежить від сорту;
- листя — на довгих червонуватих черешках, велике й голе,
зеленого або червоного забарвлення;
- стебло — з’являється в кінці сезону або на другий рік,
облиствене та пряме, висота 50-125 см;
- квітки — формуються в пазухах листків на стеблі, неяскраві,
двостатеві;
- плід — односім'янка, зростається в супліддя.
Буряк є прекрасним продуктом для профілактики авітамінозу. У
листках багато вітаміну С, А. Сік допомагає при малокровії, особливо якщо
змішати його з соком редьки та моркви. У коренеплоді багато йоду, який лікує
атеросклероз, а магній допомагає при гіпертонії. Властивості вареного буряка
доповнюються наявністю клітковини, яка корисна для здоров’я, оскільки посилює
перистальтику. Найбільше корисних елементів міститься у зрілому бадиллі. Його
варто збирати восени, а для додання більш приємного смаку, досить замочити
листя у винному оцті. Бадилля додають до салатів, готують супи.
За формою коренеплоду буряк об’єднали в чотири види: округло-плоский, округло-овальний, конічний, овально-циліндричний. Сорт Бордо відноситься до середньостиглих, виділяється майже однотонним м'якушем. Цінителі української кухні полюбляють Борщовий буряк, а для салатів добре використовувати Вінегретний. Гарну округлу форму має сорт Делікатесний, а скоростиглістю виділяється Єгипетський плоский. Коренеплоди циліндричної форми у Опольського, Ріваль. Всі види добре ростуть в умовах України.
Посадка буряків (насіння) в ґрунт.
У відкритому ґрунті буряк можна вирощувати насінням і
розсадним способом. В Україні зазвичай насіння засівають відразу на грядки.
Земля повинна прогрітися до +6 °C, але повноцінно рослина почне розвиватися,
коли температура стане +16 °C. Заморозки можуть викликати у культури
стрілкування замість нарощування м’ясистого кореня.
Насіння краще на 24 години замочити в холодній воді, якщо
підігріти її до +35 °C, вистачить і 30 хвилин. Ґрунт підходить родючий та
рихлий, нейтральної реакції. Добрими попередниками є томати з огірками, цибуля,
бобові.
Насіння поглиблюють на 2 см, залишаючи дистанцію між рядками
в 7-30 см (залежить від сорту і необхідного розміру коренеплоду). При появі
паростків проводять проріджування, щоб створити відстань в 3 см. Сіянці можна
акуратно діставати із землі та пересаджувати, поки у них формується перше листя,
паростки добре приживаються. Після процедури ділянку варто покрити шаром тирси.
Друге проріджування проводять після формування чотирьох листків, залишаючи
дистанцію в 8 см. День для роботи вибирається похмурий, краще після зволоження
ґрунту.
Посадку можна проводити в жовтні-листопаді. Насіння розсипають по перекопаній та підгодованій ділянці (до 3 г на 1 м²), засипають їх шаром в 3-4 см, мульчують торфом.
Вирощування столових буряків розсадою: посів.
Розсадний спосіб доцільно застосовувати при вирощуванні
ранніх сортів буряка. Процес не займе багато часу і починається з обробки
посівного матеріалу водним розчином марганцю, переміщенні на 2 доби у вологе
середовище до моменту прокльовування. Насіння розкладають у зволожену
землесуміш, оброблену фунгіцидом. Після засипають ґрунтом і поміщають в теплицю.
Сіянці провітрюють, землю тримають у вологому стані. Пікіровка проводиться, як
і перше проріджування, її можна уникнути, використовуючи стаканчики.
Через 3 тижні сіянці можна висаджувати на грядку, зазвичай
це травень, але ґрунт має встигнути прогрітися до +8 °C. На рослині має
сформуватися до 5 листків, головний корінь потрібно вкоротити на третину. День
вибирається похмурий, між сіянцями залишають 5 см, а міжряддя роблять по 25 см.
Саме такі проміжки дозволять коренеплодам досягти оптимальної величини.
Полив дозволить сіянцям швидше вкоренитися. Від пекучого сонця варто спорудити укриття з дуг і нетканого матеріалу. Коли коренеплід виросте до 15 мм в діаметрі, рослини проріджують, роблячи дистанцію у 8 см.
Догляд та збір врожаю.
Бурякам необхідне розпушування, щоб руйнувалася ґрунтова
кірка, перший час важливо прополювати від бур’янів. Якщо грядки покрити
мульчею, проводити процедури доведеться набагато рідше.
Чим проводити підгодівлю:
- азотним складом — на початку росту;
- калійним складом — після змикання рядів.
Підживлення краще проводити по листю, оскільки так поживні
речовини швидше й ефективніше вбираються.
Краще щоб полив був у вигляді дощування, що дозволить
зволожувати листя. Ґрунт потрібно поливати, як тільки він просохне. Культура
може пережити нетривалу посуху, але щедрість врожаю все ж сильно залежить від
регулярного зволоження. За період вегетації потрібно до 4 поливів, витрата на 1
м² складе до 3 л. Підвищити цукристість коренеплодів дозволить додавання у воду
невеликої кількості кухонної солі. Полив припиняють за 20 днів до збирання.
Збір врожаю проводять, коли коренеплоди стануть 5-14 см в діаметрі, а листя пожовтіє. Залежно від сорту це липень-вересень. День краще підібрати сухий і прохолодний. Урожай підкопують вилами, руками виймають із землі, очищають, ножем зрізають бадилля, розкладають для просушування. Цілі, придатні для зберігання овочі складають у темне приміщення з хорошою вентиляцією на 7 днів. Потім їх можна переміщувати до підвалу (до +2 °C). Добре зберігати коренеплоди на картоплі або пересипані піском. Пошкоджені ж овочі годяться для заготівлі до борщу.
Купити кращі сорти буряка (насіння) в Україні.
Буряк — основна культура на ділянці, її висаджують століттями,
вживаючи в їжу не лише м’ясисті коренеплоди, а й корисне листя. Переглянувши на
сайті фото різних сортів червоного буряка, можна замовити насіння за гуртовими привабливими
цінами, урізноманітнивши асортимент свого магазину. Оформіть заявку, не
залишаючи дому чи офісу, а фахівці інтернет-магазину Яскрава відправлять
замовлення швидким перевізником в місто України: Суми, Нікополь, Одеса, Лозова,
Житомир, Ковель, Хмельницький, Коростень та ін.