Насіння моркви купити оптом
Морква: вирощування корисного коренеплоду.
Насіння та листя з пряним смаком, і коренеплоди, які несуть користь в сирому і термічно обробленому вигляді — це морква! Вона давно стала частиною української кухні, а її користь в натертому вигляді з крапелькою рослинної олії відома не одному поколінню. Замовляйте насіння кращих сортів і користуйтеся рясним врожаєм моркви все літо, осінь та зиму.
Опис кращих сортів моркви.
Морква посівна — дворічна рослина, яку було виведено з дикого
виду сімейства Зонтичні. Наукова назва — Daucus carota. Людина вирощує підвид
близько 4 тисяч років. Батьківщиною дворічника вважається територія
Афганістану, хоча поширений він на більшості континентів. Спочатку трав’янисту
рослину вирощували заради насіння і листя, які до сих пір використовуються в
кулінарії, як прянощі. Серед слов’ян відомий з XVI століття. Пізніше увагу людей
привернув коренеплід, який у нас називають морквою.
Загальний опис культури:
- листя — пірчасторозсічене, ароматне;
- суцвіття — складна парасолька, складається з 10-15 напушених променів, білого або червоного забарвлення;
- плоди — з’являються на другий рік, мають вигляд еліптичної
двосім'янки, довжина до 4 см;
- коренеплід — м’ясистий, відноситься до овочів, форма і колір
залежить від сорту, але зазвичай конічна оранжевого забарвлення.
Селекціонери вивели безліч сортів, які прекрасно
ростуть в Україні. Великі смачні коренеплоди виростають у сортів Оленка та Вітамінна, довгу циліндричну форму має сорт Віта Лонга і Перфекція, особливим
солодким смаком володіє сорт Дитяча солодка, привабливу округлу форму має
Паризький ринок.
Морква багата вітамінами, але її користь полягає у великому
вмісті волокон, які допомагають травній системі. Багато в коренеплоді цукру, в
минулі століття на його основі пекли неймовірно смачні та корисні пироги. При
цьому в 100 г сирого овоча всього 41 ккал.
Окремо варто сказати про варений продукт. У 100 г відвареної моркви 35 ккал, в ній зберігається вітамін А, Е, а м'якуш здатна зняти запальні процеси в кишківнику. За допомогою пюре з вареної моркви молоді мами рятували своїх дітей від кишкових інфекцій, поки не з’явилися антибіотики. І сьогодні педіатри знають про цей перевірений і нешкідливий спосіб зупинити зневоднення.
Посадка моркви навесні: коли садити насіння.
Трав’яниста рослина відрізняється досить дрібним насінням,
яке проростає в прохолодному ґрунті (+ 4-6 °C). Посів моркви навесні можливий
вже до кінця квітня. Насіння не постраждає від короткочасних заморозків до -4
°C. Ідеально провести посів перед затяжними дощами.
Основні рекомендації:
- місце — сонячне, рівне або з легким нахилом;
- попередники — цибуля, баштанні, картопля, томати;
- ґрунт — восени його слід перекопати на глибину півтора
багнета, щоб коренеплоди були рівними і легко викопувалися;
- добрива — земля повинна бути підживленою перегноєм, азотом,
суперфосфатом, калієм.
Посадка починається з підготовки насіння. Можна замочити
його у воді (+30 °C) на 24 години, змінюючи її 6 разів, промити, загорнути в
полотно, протримати в холодильнику пару днів. Замінити процедуру може розчин
Епін Максі, в якому насіння має триматися до 20 годин.
Поглиблюють насіння в землю на 1.5-3.0 см, між ним має бути
3 см, а рядкам залишають проміжки у 20 см .
Для посадки дрібного насіння існує хитрість: вирізається вузька смуга з туалетного паперу, на потрібній відстані робляться краплі з крохмалю, на кожну краплю поміщається насінина, після підсихання клейстеру, смужку згинають і акуратно згортають. У момент посіву стрічку розгортають і поміщають у вологу борозну. Насіння на стрічці покривають землею і три сантиметровим шаром мульчі, щоб не утворилася кірка, тоді паростки легко проростуть.
Посів моркви на зиму.
При посадці на зиму, морква дозріє на кілька тижнів раніше.
Підходять для цього ранні сорти (Московська зимова, Вітамінна). Проводиться
посів в жовтні-листопаді, середньодобова температура не повинна перевищувати 2
°C, інакше сходи проростуть вже восени і загинуть.
Грядки готуються за 20 днів до посадки, поки земля ще не
промерзла. Окремо заготовляють сухий ґрунт, щоб ним закрити борозенки. Насіння
засипають ґрунтом і три сантиметровим шаром торфу. Насіння потрібно на 25%
більше, ніж при весняній посадці, але його не треба попередньо обробляти.
Навесні місце посіву частково прибирають від снігу і мульчі, вкривають плівкою на металевих дугах, а коли з’являться сходи, прибирають її. Для посадки на зиму підходить тільки легкий ґрунт.
Морква: догляд в домашніх умовах і зберігання.
Сходи потрібно прорідити, коли на них сформується 2 справжніх листки. Між рослинами повинно бути 2-3 см. Після появи ще однієї пари листків,
проріджування повторюють, зберігаючи відстань в 4-6 см. Процедура не буде
потрібна, якщо насінини поміщалися на паперову стрічку.
Полив моркви — важлива частина догляду, оскільки регулярне
зволоження землі на 30 см дозволить вирости коренеплодам соковитими і
солодкими. Надлишок вологи призводить до розтріскування овочів і появі у них
бічних корінців. Полив варто здійснювати 1 раз в 7 днів за схемою:
- молоді сіянці — 3 л води на 1 м²;
- паростки з чотирма листками — до 10 л на 1 м²;
- після наростання листя починає рости коренеплід — 20 л на 1
м².
Полив скорочується за 1.5-2 місяці до збирання врожаю. На 1
м² ллють 10 л кожні 10-14 днів. Припиняється зволоження за 15-20 днів до
збирання.
Добриво ґрунтові потрібне два рази: через місяць після появи
паростків, потім ще через місяць. Після поливу вноситься водний розчин із золи,
нітрофокси, калійної селітри, суперфосфату, сечовини.
Прибирання проводиться весь сезон, оскільки для їжі можна
висмикувати недозрілі коренеплоди. Основний урожай варто збирати в теплий сухий
день. З легкої землі овоч висмикується за бадилля або ж застосовується лопата.
Пошкоджені коренеплоди потрібно відразу вжити, а у придатних обрізають бадилля
і просушують.
Ранні сорти овочевої культури варто вживати відразу, а решта видів зберігається всю зиму. Кілька місяців овочі можуть зберігати свіжість в холодильнику. Для зберігання великого врожаю моркви можна помістити її у відро, пересипавши шаром піску або в землі при температурі 0-5 °C.
Купити моркву (насіння) в Україні.
Сорти дворічників не перестають дивувати садівників, радуючи
більш солодким смаком і відмінною лежкістю. На сайті ви можете переконатися, що
ми продаємо тільки якісне насіння моркви, прочитавши відгуки покупців. В
інтернет-магазині Яскрава піклуються про своїх клієнтів, тому пропонують гуртові вигідні ціни та швидку доставлення в розпал сезону. Оформіть замовлення, і
незабаром ваш магазин поповниться кращими сортами, які можна забрати у
відділенні пошти міста України: Житомир, Павлоград, Чернівці, Приютівка,
Харків, Шпиків, Дніпро та ін.