Спаржа насіння оптом
Спаржа: вирощування корисного і красивого делікатесу.
Гарний невибагливий кущ з червоними круглими ягідками, який так часто ми бачимо у квіткових букетах, в момент проростання пагонів є делікатесним овочем, відомим у ресторанах по всьому світу — мова про спаржу. Вам достатньо один раз купити якісне насіння, щоб виростити з нього багаторічні рослини з корисними та смачними пагонами. Не відкладайте з прийнятим рішенням — посадіть в саду овочеву культуру, яка дозволить насолоджуватися смачним меню навіть в розвантажувальні дні, збільшуючи декоративні якості земельної ділянки.
Опис і користь спаржі: відмінності від стручкової квасолі.
Спаржа лікарська — багаторічник, трав’яниста рослина
сімейства Спаржевої, яку не варто плутати з плодами спаржевої квасолі сімейства
Бобові. Латинська назва овочевої культури — Asparagus. Зростає вона у Євразії,
Африці, Америці, Австралії. Окультурено рослину давно, але в Україні її
вирощування лише починає набирати обертів.
Загальний опис аспарагусу лікарського:
- вид — трава або чагарник;
- корінь — розростається горизонтально, потужний і розвинений;
- стебла — вертикально ростуть з кореня, голі, висота 30-150
см;
- листя — лускате;
- квітки — чоловічі довжиною 5 мм, жіночі менше у два рази,
світло-жовтого забарвлення, з’являються у травні-червні;
- плоди — кулясті ягоди, забарвлення червоне, дозрівають у
серпні.
У їжу вживаються молоді пагони, які щойно почали з’являтися
з кореня. Виглядають вони, як свічка. Їх відварюють, консервують, їдять сирими
або приготованими на грилі. За смаком вони нагадують зелений горошок,
використовуються в салатах, супах, служать прекрасним гарніром до м’яса. У
кухнях різних країн аспарагус вважається вишуканим делікатесом, який окрім
приємного смаку несе в собі масу корисних для людини елементів.
Корисні властивості спаржі:
- стимулює роботу нирок;
- допомагає при кровотворенні;
- очищує кишківник;
- стимулює серцеву діяльність;
- знижує підвищений тиск.
Вирощують три види аспарагуса, які розрізняються за кольором пагонів. Зелені овочі культивували ще у давнину. Білий аспарагус з’явився у XIX столітті, його добре консервувати, в Україні представлений сортом Аржентейський. Найбільш рідкісною вважається Фіолетова спаржа, вона відрізняється незвичайним смаком.
Вирощування спаржі: пророщування насіння.
Насіння спаржі досить довго проростає на грядках, тому його
краще висівати на розсаду. Посівний матеріал протягом 3 днів тримають у теплій
воді, міняючи її кожні 12 годин. У вологому вигляді його викладають на мокру
матерію до прокльовування. Паростки повинні з’явитися на 1-3 мм, після чого
його можна висаджувати в місткість із землею. Проводять процедуру в середині
квітня.
Для вирощування сортів спаржі з підготовленого насіння роблять
в домашніх умовах землесуміш з піску, землі з городу, торфу, перепрілого гною.
Відстань між сіянцями залишають в 6 см, глибину — 2 мм. Місткість поміщають на
світло, в приміщення з температурою +25 °C.
Ґрунт зволожують кожен день і через тиждень повинні з’явитися перші сходи. Їх можна злегка присипати торфом, а через 15 днів підгодувати мінеральним складом. Як тільки сходи витягнутися на 15 см, проводять пікіровку. У кожного паростка вкорочують корінець і поміщають у більш простору місткість. Через 3 дні проводять підживлення, а ще через 7 днів починають загартовування.
Вирощування спаржі розсадою: пересадка у відкритий ґрунт.
На грядки розсада спаржі переноситься у червні. Місце
підбирається з хорошим освітленням, укрите від вітру, можна біля стіни будинку.
Ґрунт підходить багатий, супіщаний. Ділянка готується з осені, проводиться
перекопування, внесення органіки та мінеральних складів.
Для розсади готують лунки шириною до 40 см, глибиною 30 см. Між рослинами повинно бути 100 см. Дно в лунці рихлять, додають пухкий ґрунт (шар 15 см), на такий пагорб ставлять саджанець з уже укороченим коренем. Лунку засипають землею, ущільнюють, зволожують. Після вбирання води місце засипається сухою землею.
Догляд та збір спаржі.
Якщо є сумніви, як виростити на своїй дачі спаржу, його
варто розвіяти. Культура не примхлива і вимагає до себе звичайної уваги.
Розпушування проводять на глибину до 8 см, щоб не пошкодити масивну кореневу
систему. Перші роки між рядами варто вирощувати зелень.
Рясний полив потрібен лише в перші 10-15 днів після висадки
на грядки. Поступово частоту і рясність зволоження скорочують. У жаркий період
полив проводять щодня, щоб не допустити гіркуватого присмаку і волокнистості у
пагонів.
Зростання овочу прискорить внесення в ґрунт, після першого прополювання, водного розчину гноївки. Через 20 днів ділянку можна підгодувати
розчином пташиного посліду. Мінеральні добрива вносять перед заморозками.
Ділянку можна підгодовувати перед посадкою, тоді внесення поживних елементів
знадобиться через рік.
Рослина не відразу дасть придатні для їжі пагони. Перші 2
роки вона буде нарощувати кореневище, але потім аспарагус зможе обдаровувати
власника цінним урожаєм протягом 20 років.
Зріз проводять в травні, до розкриття головок. Пагони
залишають до 2 см довжини. Проводять процедуру зрання або ввечері, можна щодня.
У перший рік збору врожаю з однієї рослини зрізають до 5 пагонів, потім їх
кількість можна збільшити до 30 штук.
Зберігання можливе в холодильнику, терміном 2-16 тижнів в
залежності від сорту. Щоб овочі не наситилися сторонніми запахами, їх
попередньо загортають у вологу тканину.
Коли пагони перетворюються в зелені кущі, їх гілки, що нагадують ялинки, використовують при створенні букетних композицій. Вони служать чудовою прикрасою для саду.
Купити спаржу (насіння) гуртом в Україні.
Спаржа — вигідна рослина, яка навесні обдаровує садівників дієтичними
пагонами, цілющим кореневищем, а протягом усього сезону прикрашає ділянку
декоративною зеленню, яку так люблять флористи. Купити якісне насіння
популярних сортів для розширення бізнесу можна в інтернет-магазині Яскрава за
низькими цінами для гуртовиків. Замовлення оформляється на сайті, а надійно
укомплектований товар відправляється в найкоротший термін до відділення пошти
міста України: Миколаїв, Ізюм, Суми, Ковель, Харків, Бориспіль, Чернігів та ін.