Насіння гарбуза купити оптом
Вирощування гарбуза: користь та декоративні якості.
Гарбуз асоціюється з хорошим урожаєм, його м'якуш наповнений теплим сонцем і величезним запасом корисних мікроелементів, що підвищують гемоглобін і зміцнюють весь організм. За ним легко доглядати та можна зберігати всю зиму, готуючи всілякі кулінарні шедеври. Купуйте насіння гарбуза, щоб виростити його для себе або прикрасити розкішними плодами свій сад і будинок.
Опис сортів гарбуза (баштанова культура).
Гарбуз — трав’яниста однорічна рослина, відноситься до
великого сімейства Гарбузові. Батьківщиною баштанної культури вважається
Мексика, де вона зростала ще 8 тисяч років тому. У XVI столітті рослина
потрапила в Євразію і завоювала велику популярність завдяки невибагливості у
догляді, великій врожайності та незліченним корисним властивостям для людини.
Наукова назва культурі дана в 1753 році — Cucurbita pepo. Також
гарбуз називають звичайним чи твердокорим.
Загальний опис рослини:
- коренева система — гілляста;
- стебло — довге (7-8 м), яке стелиться, поверхня шорстка з
колючими ворсинками, в пазухах листків є спіральні відростки;
- листя — велике (довжина до 24 см), серцеподібне і
довгочерешкове, поверхня вкрита жорсткими ворсинками;
- квіти — розкриваються зазвичай в червні, великі, поодинокі і
одностатеві (жіночі розташовуються на короткій квітконіжці, а чоловічі — на
довшій), забарвлення яскраве: жовте, помаранчеве;
- плід — дозріває в серпні-вересні, м’ясистий і великий,
вкритий твердою кіркою, всередині багато насіння (окрас, розміри, форма
залежить від сорту);
- насіння — розмір 1-3 см, зовні дерев’янисте світлого
забарвлення, форма плоска і овальна з обідком по краях.
Існує велика різноманітність культурної рослини. Щоб визначити, який гарбуз перед вами, досить поглянути на форму плода. Мускатний витягнутої форми, нагадує лампочку, Волзький сірий — з незвичною білою кіркою, Зимовий солодкий — витягнутий циліндричний та інші. Привертає своїми химерними формами декоративний гарбуз, який може нагадувати гриб, мати безліч горбків і строкате забарвлення, зазвичай він невеликого розміру і служить відмінною прикрасою для саду та інтер’єру.
Посадка гарбуза насіння.
Cucurbita pepo зазвичай ростять з насіння — це досить
простий і ефективний метод. Насіння можна зібрати самостійно або купити в
магазині. Перед посадкою його витримують при температурі +40 °C близько 10
години, після загортають в тканину, просочену водовугільним розчином на 12
годин (так зародку буде легше пройти крізь щільну шкірку). Передпосівний
обробіток можна не проводити, хоча він дозволяє швидше отримати відмінні плоди.
Загальні правила посадки насіння баштанної культури:
- час — земля на глибині 9 см повинна прогрітися до +12 °C;
- місце — сонячне, тепле;
- ґрунт для гарбуза — підходить будь-який, краще родючий, його
можна заздалегідь перерити з добривами (органіка і мінеральні);
- лунка — ширина 30 см, в неї садять до трьох насінин на
невеликій відстані, присипають 5-10 см землі;
- проміжки — між лунками по 100 см, а між рядами по 200 см;
- мульчування — використовується торф’яна крихта, перегній.
Після появи сходів і формування у них двох справжніх
листочків, в кожній лунці залишають по 2 рослини (у великоплідних сортів
залишають 1 сіянець). Зайві краще зрізати, а не висмикувати, щоб не порушувати
кореневу систему здорових паростків.
Є сорти, які варто вирощувати розсадним способом. Так,
насіння мускатного гарбуза краще спочатку висадити в горщики. Робиться це за
15-20 днів до посадки сіянців на відкритих ділянках. Кожна насінина
висаджується в окремий горщик, щоб при пересадці не пошкодити коріння. Насіння
на розсаду висаджуються в квітні-травні, а в ґрунт сіянці поміщають в кінці
травня, іноді в червні.
Висаджувати рослину добре на ділянці, де до цього росла цибуля, морква, горох, картопля, кавун.
Гарбуз: вирощування і зберігання.
Баштанні культури не вимагають особливої уваги, запилюють їх
бджоли. Хоча для надійності і щоб форма гарбуза була ідеальною можна провести
штучне запилення. Для цього до 11 ранку обривають кілька чоловічих квіток,
видаляють з них пелюстки. Пильовиками двох чоловічих квіток обережно торкаються
до рильця жіночої квітки.
Полив залежить від сезону. Якщо дощів достатньо, в ньому
немає потреби, поки плоди не почнуть набирати масу. Щоб гарбузи виросли
великими, на одну рослину витрачають 1 відро води.
Рихлять баштанну культуру після зволоження ґрунту, а перед
поливом розпушують міжряддя, злегка підсапуючи рослини. Глибина розпушування
12-18 см.
Для формування м’ясистих плодів, гарбуз потрібно
підгодовувати. Підійде коров’як з водою у співвідношенні 1: 8 або зола з водою.
Рослину можна формувати, залишаючи їй 1 або 2 стебла. Коли
він досягне довжини більше одного метра, його потрібно розплутати, укласти і
присипати землею в декількох місцях. Так у рослини не буде перекручуватися і
ламатися листя, а головне, в місцях присипки сформується коріння, яке зможе
краще живити плоди.
Гарбуз потрібно зривати зрілим, коли висохне і затвердіє плодоніжка або на плоді з’явиться чіткий малюнок. Збирання проводиться в суху погоду, зрізається плід з плодоніжкою. Гарбузи сортують за розміром, якістю. Недозрілі і пошкоджені екземпляри потрібно відразу переробити, а решту підсушити протягом двох тижнів на сонці або в прогрітому приміщенні. Гарбуз на зиму переносять в тепле місце, де температура не опускається нижче +3-8 °C, але перед цим він два тижні повинен пробути в приміщенні теплішому (до +14 °С). В таких умовах плоди спокійно пролежать до весни.
Користь та використання гарбуза.
Корисні властивості гарбуза використовуються людиною з
давніх часів. М'якуш багатий вітамінами групи В, цукрами. Каротину в ній
більше, ніж в зрілій моркві. Містить м'якуш нікотинову кислоту, цинк, кальцій,
залізо. Багата вона клітковиною. Все це позитивно впливає на травлення людини,
допомагає підвищити гемоглобін, поліпшити зір. Особливо популярний в кулінарії
Американський пиріг, в якому основна роль відводиться гарбузові. Поєднується
смачний м'якуш з овочами, м’ясом, молоком та іншими продуктами.
У насінні містяться кислоти, ефірна олія, смолисті речовини.
Його часто використовують в боротьбі з гельмінтами, а також в десертах.
Використовують тверді висушені плоди для виготовлення таких музичних інструментів як гуїро і руд. З гарбуза роблять вази для квітів, вирізають на кірці неймовірні картини. Декоративні сорти прекрасно прикрашають сад, а після служать частиною інтер’єру.
Купити насіння гарбуза в Україні.
Люди, які знають, чим корисний гарбуз, завжди садять його на
своїх земельних ділянках. Однолітник добре росте і плодоносить в умовах
України, плоди виходять великими та довго зберігаються, тому насіння на баштанні
культури завжди зажадане. Тим більше що їх існує безліч сортів, кожен з яких
привертає увагу своїми особливостями: незвичайний вид, солодкий м'якуш,
скоростиглість та інше.
На сайті ви можете ознайомитися з кращими сортами гарбуза,
прочитати відгуки і вибрати відповідні види для покупки за гуртовий низькими
цінами, щоб успішно торгувати ними у своєму магазині. Оформіть замовлення в
інтернет-магазині Яскрава і зможете незабаром забрати здорове насіння гарбуза у
відділенні пошти: Ужгород, Гриців, Житомир, Копайгород, Харків, Клесів, Львів,
Бірки та інші міста України.