Насіння шпинату купити оптом
Шпинат: вирощування корисної низькокалорійної зелені.
Шпинат — це свіжа соковита зелень з хрустким листям, наповненим вітамінами і мікроелементами, так необхідними ранньою весною. Якщо ви дбаєте про здорове харчування, хочете схуднути або ж витрачаєте багато енергії, купуйте насіння шпинату і висаджуйте його круглий рік!
Опис шпинату (фото).
Шпинат — трав’яниста рослина
овочевої зелені із сімейства Амарантові, листя якого здавна вживалося в їжу.
Наукова назва — Spinacia.
Шпинат часто асоціюється з
героєм американського мультфільму, моряком Попаєм, який отримував неймовірну
силу від поїдання зелених листочків. Але історія вживання корисної рослини бере
початок у Стародавній Персії. У VII столітті з ним познайомилися китайці, які
сьогодні наповнюють Spinacia більше 80% світового ринку. Потім культура
закріпилася в середньовічній Європі, оскільки вирізнялася раннім дозріванням і
поживними властивостями, які особливо цінувалися під час Великого посту. Любила
шпинат Катерина Медічі, вимагав його до столу Карл XII.
Загальний опис:
- висота — 25-50 см;
- корінь — стрижневий,
короткий;
- листя — класичні сорти мають
трикутньо-списоподібне, а сучасні довгасто-яйцеподібне, зеленого забарвлення;
- суцвіття —
колосовидно-волотисте з пильниковими квітами зеленуватого забарвлення;
- плід — дворогий або кулястий;
- стебло — утворюється влітку,
виростає до 30 см, на ньому формуються суцвіття.
Селекціонерами створені різні сорти листового шпинату, які відрізняються більш ніжним смаком, без гіркуватості. У їжу вживаються розетки листя, що утворюються на початку розвитку рослини. Вони хрумтять при стисненні, соковиті і добре жуються.
Користь свіжого та замороженого шпинату.
Популярність шпинату зі слабо
вираженим смаком пояснюється його корисними властивостями, швидкістю
вирощування і сумісністю з усіма продуктами харчування. Його можна подрібнювати
з молочними продуктами, тушкувати з м’ясом, варити в супах, додавати до салатів.
У 100 г свіжої або відвареної зелені всього 22-23 ккал, зате багато білка,
калію, важливих для людського організму вітамін. Саме з Spinacia добувають
фолієву кислоту, необхідну жінкам для успішної вагітності.
До корисних властивостей
шпинату відносять здатність «вимітати» з кишківника все зайве, завдяки великому
вмісту клітковини і волокон, які набухають і нормалізують перистальтику.
Шпинат можна і потрібно
вживати діабетикам, оскільки зелень знижує рівень цукру. Він допомагає при
виснаженні, малокровії, гастриті. Володіє доброю сечогінною та протизапальною
дією.
Збирати потрібно молоде
листя, зберігають його в холодильнику не більше 8 днів. Збільшити термін
зберігання до 8 місяців можна, якщо спресувати зелень або звантажити в кульки та
заморозити.
Шпинат, який вирощується на експорт, часто перенасичений пестицидами, це викликає багато суперечок щодо його користі. Проблема вирішується просто — зелень потрібно вирощувати самостійно, досить закупити насіння.
Посадка шпинату (насіння) у відкритий ґрунт.
Spinacia не боїться
прохолодного повітря, тому висівати насіння можна в кінці квітня. Сходи будуть
готові до зрізання через 5 тижнів. Щоб збирати урожай поетапно, варто висівати
нове насіння кожні 10-14 днів. Пізні сорти зелені допустимо висаджувати до
середини серпня, урожай дозріє через 6 тижнів. Якщо посіяти насіння в жовтні,
воно дасть листя до перших заморозків, рослина перезимує і ранньою весною
потішать урожаєм. На розсаду насіння висівають в березні-квітні, а сіянці
поміщають в ґрунт з середини травня.
Загальні рекомендації:
- підготовка посівного
матеріалу — насіння з щільною оболонкою варто залити водою на 48 годин,
замінюючи рідину кожні 8 годин, після поміщають ненадовго в розчин перманганату
калію і підсушують;
- освітлення — підходить сонце,
легка тінь;
- ґрунт — слабокислий,
дренований;
- глибина посадки — 1.0-2.0 см;
- відстань — між рядами 20-30
см, між рослинами 5-8 см;
- проріджування — кущики
повинні тільки злегка торкатися один одного листочками.
Рослину краще вкривати від
поворотних заморозків і палючого весняного сонця. Можна спорудити дуги із
прутів і при необхідності накидати на них агроволокно або спеціальну сітку.
Зелень можна виростити на підвіконні. Досить буде місткості глибиною 15 см, з хорошим дренажем. Умови посадки такі ж, як в ґрунт, але в осінньо-зимовий період паростки потрібно досвічувати 2-3 години у вечірній час. Кущ можна зрізати кілька разів, після чого він пустить стрілу і листя стане непридатним для їжі.
Вирощування шпинату і догляд.
Рослина любить прохолоду у
вигляді температури повітря +15-18 °C. Для рясного утворення зелені важливо не
допускати пересихання ґрунту інакше кущі підуть в стріли. Полив в посуху
необхідний тричі на тиждень, решту часу рідше, проводиться дощовим ефектом (на
1 м² виливається відро води). Коли ґрунт після поливу трохи підсохне, його
розпушують, видаляють бур’яни та квіткові стріли.
Підживлення потрібне тільки
при уповільненому зростанні зелені у вигляді азотного складу. Якщо земля
родюча, необхідності в ньому немає.
Посадка і догляд за овочевою
зеленню не займає багато часу, зате урожай наповнює організм поживними
елементами, робить щоденне меню різноманітним, а головне корисним.
Після Spinacia добре висаджувати редис, моркву, буряк, топінамбур та інші коренеплідні рослини. Тоді ґрунт не буде виснажуватися.
Купити насіння шпинату.
Серед садівників великою
популярністю користуються морозостійкі сорти, які не схильні до раннього
стрілкування. Саме вони представлені на нашому сайті, що підтверджують відгуки
покупців про шпинат. Додайте до асортименту вашого магазину насіння овочевої
зелені, купивши їх за вигідною гуртовою ціною в інтернет-магазині Яскрава. Ми
перевіряємо рослини на видову приналежність, швидко доставляємо навіть в розпал
сезону надійним перевізником в місто України: Київ, Савинці, Івано-Франківськ,
Кам'янське, Ужгород, Гайсин, Рівне, Коростень, Херсон, Сторожинець та ін.