Насіння кабачка оптом
Кабачок: як виростити дієтичний овоч раніше за всіх
Кабачок приваблює своєю універсальністю, простотою вирощування, швидкістю приготування. До того ж урожай дозріває протягом усього сезону. Дбаєте про свій зовнішній вигляд або хочете годувати своїх дітей корисною їжею — запасіться насінням різних сортів баштанної культури. При мінімальному догляді ви отримаєте дієтичні плоди, які легко готувати і приємно вживати в будь-якому вигляді.
Сорти кабачків: опис, калорійність, користь.
Кабачки відносять до однорічних кущових підвидів гарбуза
звичайного. Вирощують їх повсюдно по всій території України, хоча батьківщиною
є далека Мексика. З Америки перше насіння привезли в Європу ще конкістадори,
але в кулінарії плоди почали використовувати італійці лише два століття тому.
Зараз довгастий представник сімейства Гарбузові улюблений овоч більшості країн
світу.
У культури добре розвинене коріння, яке здатне
заглиблюватися на 150 см. Стебла великі, мають колюче опушення, листки
п’ятилопатні. На кущі формуються чоловічі й жіночі квіти оранжевого
забарвлення. Після запилення з’являються плоди різної форми і забарвлення, але
частіше витягнуті та зелені. У них дозрівають плоске й світле насіння.
У 100 г свіжого кабачка всього 24 ккал, тому його добре
вживати в салатах. Для цього прекрасно підходять сорти цукіні (Скворушка і
Цукеша). У 100 г смаженої м’якоті 88 ккал, що також не виходить за рамки
дієтичного харчування. Для приготування рагу або ікри відмінно підійдуть
великоплідні сорти Білоплідний, Грибовський. У консервованому вигляді красиво
виглядають кабачки яскравого забарвлення: жовта Золотинка, смугаста Зебра. Для
фарширування підходять молоді плоди Гайдамака і Дамські пальчики.
М’якоть овоча прекрасно засвоюється організмом дорослого і дитини. Її рекомендують у якості першого прикорму для немовлят, досить злегка відварити м’якоть і збити блендером, пізніше до неї можна додати броколі. Багато в овочі вітаміну С, А, серед мікроелементів варто виділити калій, залізо, кальцій. Багатий він харчовими волокнами, необхідними для нормального травлення і структурованою водою, без якої життя людини неможливе.
Розсада кабачків: переваги ранньої посадки.
У кабачка короткий вегетаційний період і висока врожайність.
Плоди можна отримати вже навесні, якщо застосувати розсадний спосіб і теплицю.
Такі овочі не годяться для зберігання, але навесні при нестачі свіжих
продуктів, це і не потрібно.
Насіння на 24-48 годин замочують в теплій воді з золою або
Епіні. Підійде і спосіб прогрівання на сонці протягом тижня. Досвідчені
садівники рекомендують проводити процедуру загартовування:
- помістити посівний матеріал в холодильник на 14 годин;
- дістати й тримати 8 годин при кімнатній температурі;
- процедуру повторити кілька разів.
Після появи крихітних ростків, насіння готове до посадки.
Землесуміш підбирається нейтральна або слаболужна (торф, перегній, дернова
земля, тирса). Ґрунт укладають у горщики з торфу, поливають водою з невеликим
вмістом марганцівки для знезараження. У горщики поміщають по 2 насінини,
заглиблені на 2 см, накривають плівкою. Проводити посадку можна з квітня, через
20-30 днів розсада буде готова до пересадки.
Сіянці тримають при температурі +20 °С, після проростання
плівку прибирають, а місткості переносять на світло з температурою +15 °C
(підійде лоджія). Тижневим сіянцям повертають колишню температуру в +20 °С.
Потрібно стежити, щоб верхній шар землесуміші не пересихав.
Сходи потрібно підгодувати двічі: органікою і мінеральним
складом. Розсаду можна пересадити на грядки або ж помістити в теплицю, тоді не
доведеться переживати за весняні поворотні заморозки.
У теплицю пересадку здійснюють на 15-20 днів раніше, ніж на грядки, тому висівати насіння на розсаду також потрібно рано. Днем в теплиці має бути +23 °C, вночі на вісім градусів нижче. Розсаду потрібно регулярно провітрювати, помірно поливати, розпушувати і підгодовувати. В результаті урожай можна отримати раніше за всіх.
Кабачки: посадка насінням в підготовлений відкритий ґрунт.
Підготовлене насіння висаджують, коли верхній шар землі (до
10 см) прогріється (+12 °C). Коли садити домашні кабачки в ґрунт? Підходить
травень-червень. Грядки готують з осені, перекопують, вносять компост,
суперфосфат і золу. Місце має бути сонячним. Відмінними попередниками
вважаються томати, петрушка, цибуля.
На один квадратний метр роблять 3 лунки, глибиною 10 см. У них вносять добрива, поливають і розкладають по 3 насінини. Сіянці засипають землею. Прорости можуть всі сіянці, тоді зайві можна обережно витягти й пересадити.
Вирощування і збір кабачків на зиму.
Культура не вимагає особливого догляду. Помірний полив
здійснюють ввечері, відстояною на сонці водою. Під час спекотних днів
зволожувати грядки потрібно щодня, потім листя кущів прикриють ґрунт і
процедуру можна скоротити. Вода ллється під корінь, щоб не зачепити рослину.
Для підгодівлі відмінно підходить трав’яний настій, який
готується з бур’янів і води. Розпушування підвищить стійкість кущів.
Вирощування домашнього кабачка в ґрунті не доставляє
клопоту, зате обдаровує прекрасним урожаєм. Для вживання в їжу годяться зеленці
до 25 см, а можна і 15 см. У них ніжний м'якуш і шкірка. Зберігати їх можна в
холодильнику до 15 днів.
Плоди, що дозріли можна довго зберігати, але під час приготування серцевину з насінням і корою доведеться видаляти. У сухому прохолодному місці вони пролежать до п’яти місяців. Кабачки зберігають свої корисні якості протягом усього періоду.
Купити насіння кабачків f1 в Україні.
Вирощуванню кабачків власники земельних ділянок відводять
особливе місце. В Україні господині часто висаджують насіння на грядки, а
фермери застосовують розсадний спосіб, щоб отримати прибуток від весняних
продажів корисного дієтичного овоча. Інтернет-магазин Яскрава пропонує кращі
сорти кабачків (насіння f1) за вигідною ціною для гуртовиків. Поповнити
асортимент свого магазину можна на сайті, швидке доставлення здійснюється у
відділення пошти міста України: Херсон, Біла Церква, Миколаїв, Бердянськ,
Луцьк, Дрогобич, Кропивницький та ін.