Насіння буряка оптом
Буряк: як виростити багатий урожай з насіння.
В українській кухні традиційно використовують коренеплоди буряка для приготування перших страв, салатів, вітамінних коктейлів. Придбати їх можна в будь-який час року, але цінність рослини далеко не в соковитій червоній м’якоті, а у свіжому бадиллі. Саме зелень вживали в їжу наші предки, не дарма зберігся рецепт борщу на основі листя — ботвинка. У ній і стеблах в кілька разів більше калію, кальцію, заліза, вітаміну С, В6, Е, А. Купивши насіння столових сортів, ви отримаєте подвійний урожай у вигляді молодого бадилля і зрілих коренеплодів. Вирощувати культуру легко, а зберігаються зібрані овочі всю зиму.
Опис столових сортів буряків.
Буряк столовий — трав’яниста рослина. Наукова назва
представника сімейства Амарантові — Beta vulgaris. За часів античності люди
обробляли бадилля в маринаді зі спеціями і подавали до столу. Коренеплоди почали
вживати набагато пізніше. Слов’яни стали обробляти культуру у Х столітті.
Загальний опис столових сортів:
- коренеплід — м’ясистий, повністю червоний;
- листя — довге і голе, розташоване на черешках червонуватого
забарвлення;
- стебло — пряме (50-125 см), облиственне, формується до кінця
сезону або наступного літа;
- квітки — малопомітні, утворюються на стеблі, в листових
пазухах;
- плід — односімянка.
У 100 г свіжої і відвареної м’якоті до 45 ккал, в бадиллі
всього 22 ккал. Вживати в їжу листя рекомендують діабетикам, оскільки в ньому є
спеціальний фермент, який розщеплює сахарозу. Овоч однаково корисний в сирому і
вареному вигляді. Але не тільки в користі його популярність. Коренеплід
незамінний при приготуванні борщу, вінегрету, його соком можна підфарбовувати
випічку. Багато вживають його у вигляді гарніру, відварюючи і приправляючи
соусом з часником. Його цінують за приємний солодкуватий смак.
Існує безліч сортів популярного овоча, які об’єднані за формою коренеплоду, термінами дозрівання, однорідності забарвлення м’якоті, смаковими якостями. Однорідне насичене забарвлення і округло-плоска форма у Борщевого сорту, а ось у Бордо форма округло-овальна з червоно-рожевими кільцями всередині. Для салатів відмінно підходить Вінегретний сорт. Зручно натирати або нарізати для красивої подачі овально-циліндричні сорти Ріваль й Циліндр. Виростити в умовах України можна будь-який сорт столового буряка.
Буряк: посадка насінням в родючий ґрунт.
У насіння буряка відмінна схожість, яка зберігається
протягом багатьох років. В Україні досить почекати прогрівання ґрунту до +6 °С
і висадити їх на грядки. Повноцінний розвиток у рослин почнеться, коли
температура досягне +16 °С.
Перед переміщенням в родючий пухкий ґрунт, посівний матеріал
замочують на добу в прохолодній воді. Якщо часу немає, досить підігріти воду до
+35 °С і потримати в ній насіння 30 хвилин.
Як садити столовий буряк насінням:
- кожну насінину поглиблюють на 2 см;
- відстань залишають 7-30 см, щоб коренеплід досяг сортового
розміру;
- посіви зволожують.
У більшості сортів насіння зібране разом (в супліддях
зазвичай до 3 штук), тому паростки зійдуть купчасто. На ранній стадії їх
потрібно прорідити так, щоб створити дистанцію у 3-4 см. Витягнуті з землі
сіянці з ще не сформованими двома листками можна пересадити. Вони добре
приживуться на новому місці. Перше проріджування включає в себе прополювання і
мульчування ділянки тирсою.
Друге проріджування з прополювання проводять, коли корінь
досягне діаметра 15 мм, а на рослині з’явиться 4 листки. Дистанцію формують у
6-10 см. Бажано проводити процедуру в похмуру погоду.
Розсадний спосіб вирощування буряка застосовують до ранніх сортів, які обдаровують корисним листям і овочами навесні. Посівний матеріал знезаражують, загортають у вологу матерію до прокльовування. Підготовлене насіння поглиблюють у землесуміш. Через 20 днів сіянці з 4-5 листками готові до пересадки на грядки. Зазвичай це середина травня.
Вирощування буряка: ґрунт, підгодівля.
На городі буряк віддає перевагу сонячним ділянкам. Урожай
буде рясним з коренеплодами правильної форми, якщо дотримуватися простих
рекомендацій:
- ґрунт — ідеально підходять торфовища і середньосуглинисті
чорноземи, реакція повинна бути слаболужною або нейтральною;
- попередники — добре росте культура після цибулі, томатів,
бобових і зернових;
- попередня підгодівля — навесні ділянку удобрюють мінеральним складом, можна додатково внести перегній, а ось свіжий гній і компост не
підходить;
- розпушування — процедура необхідна, щоб руйнувати кірку, яка
ускладнює аерацію коренеплодів;
- прополювання — бур’яни можуть заглушити рослини, які ще не
набрали сили, тому до появи 6 і більше листків вона дуже важлива;
- мульчування — скоротить кількість розпушувань;
- полив — культура може розвиватися і без додаткового
зволоження, але для формування соковитих коренеплодів потрібно стежити, щоб
верхній шар не висихав — ідеально використовувати вечірнє дощування.
Важливими є й підгодівлі. На початку вегетації потрібен азот з коров’яку, зрілим рослинам додають калій, посипаючи ділянку золою, добре себе показує позакореневе підживлення вапняним молоком, солоним розчином.
Збір й зберігання врожаю буряка.
Листя можна зрізати за необхідністю, додаючи його в салати,
перші страви, овочеві рагу. Коренеплоди готові до збирання після досягнення
5-15 см в діаметрі. Листя до цього часу жовтіє. Час збирання залежить від сорту
— липень-вересень.
День збору — прохолодний і сухий. Коренеплоди підкопують
вилами, очищають руками від землі. Бадилля зрізається ножем, кожен овоч
укладається на сухий ґрунт для просушування.
Пошкоджені коренеплоди необхідно відразу переробити, а цілі потрібно 7 днів протримати в темному місці з хорошою вентиляцією. Після їх можна опустити в підвал, де краще пересипати піском або ж помістити на картоплю.
Купити найкраще насіння буряка в Україні.
Буряк щорічно висаджується господинями для отримання власного
врожаю. Не забувають про нього й агрофірми. Ознайомившись на сайті з відгуками
кращих сортів столового буряку, ви зможете поповнити асортимент свого магазину
за вигідною гуртовою ціною. Фахівці інтернет-магазину Яскрава приймуть
замовлення, перевірять насіння на видову приналежність, надійно укомплектують і
відправлять швидким перевізником до найближчого відділення міста України: Житомир,
П’ятихатки, Миколаїв, Дрогобич, Полтава, Чорноморське, Ужгород, Покровський,
Харків, Пологи і ін.