Насіння руколи оптом
Рукола: вирощування популярної вітамінної зелені з насіння.
Зелені м’ясисті листочки, які ми можемо сплутати із кульбабою, мають насичений смак і незабутній аромат — це рукола. Листя повсюдно використовується в італійській, французькій та інших відомих кухнях світу. Воно не просто доповнює овочеві та м’ясні страви, а й збагачує організм збалансованим комплексом вітамінів і мінералів. Виростити його у своєму саду або на підвіконні легше, ніж ви думаєте — досить купити якісне насіння і забезпечити помірну вологість ґрунту.
Чим корисна рукола: властивості, калорійність, сорти.
Рукола — овочева культура, яка зростає по всьому світу.
Наукова назва представника сімейства Капустяні — Eruca sativa, хоча можна почути
і такі найменування, як індау, гулявник, рокет-салат.
Опис культури:
- висота — 30-60 см;
- листя — мають зубчасті частки та своєрідний запах;
- квітки — зібрані в довгу кисть, жовтуватого забарвлення з
фіолетовими жилками;
- плід — довгастий стручок з дрібним (до 3 мм) насінням
стиснуто-овально-округлої форми.
Рослини досі збирають в природному середовищі, але часто їх
вирощують на присадибних ділянках. У Стародавньому Римі їх вважали
афродизіаком, сьогодні корисну зелень використовують в салатах, додають до песто,
піци, чебуреків. Її вживають свіжою або термічно обробляють кілька хвилин.
Насіння використовують для приготування гірчиці. Смак у листя гострий і
насичений.
У 100 г свіжого листя 25 ккал, багато білків, клітковини, йоду,
заліза, вітаміну С, А, К та інших. Його вживання позитивно впливає на роботу
травної системи, захищає стінки шлунку. Вітамін К допомагає при швидкому
загоєнні ран. Маслом з насіння можна вивести пігментні плями, веснянки, надати
шкірі пружності.
Існують однорічні та багаторічні види руколи, виведені сорти для відкритого і закритого ґрунту. У Греції вітамінну зелень вирощують прямо на балконі, маючи під рукою запас цінних елементів й заправку до салатів. Підходить для культури і клімат України, а в догляді вона не вимоглива. Багаторічні сорти добре переносять зиму і до весни обдаровують раннім зеленим урожаєм.
Користь руколи: вирощування з насіння у відкритому ґрунті.
Варто підібрати для рослини відповідне місце. Кращим
варіантом стане ділянка, яка до обіду висвітлюється сонцем, а по полудні на
ньому є невелика тінь. Коли ж садити корисну руколу навесні? Висаджується
насіння у квітні, температура землі на грядках повинна досягти +9 °C.
Земля має бути з нейтральною або слаболужною реакцією.
Прийнятними попередниками вважаються томати, гарбуз, морква.
За 3 години до висадки посівний матеріал знезаражують
спеціальним складом або водним розчином марганцівки. У ґрунт його розкладають
на відстані 15-20 мм, присипають землесумішшю шаром в 1 см.
Сходів можна чекати через 3-5 днів. Після появи двох справжніх листочків, паростки проріджують, залишаючи дистанцію у 15 см. Міжряддя — до 30 см. Подібна дистанція необхідна, щоб листя виросло смачними та ароматними.
Посадка руколи на дачі та догляд.
Культура вирощується, як і салат. Для рясного смачного
врожаю необхідний певний догляд. Прополювання позбавить від бур’яну, розпушування
збільшить доступ кисню до коренів, проріджування густих грядок дозволить листю
набрати той особливий смак і аромат, через який його цінують у всьому світі.
Як росте домашня рукола на грядці:
- полив — ґрунт повинен весь час бути пухким і злегка зволоженим,
щоб листя не набрало гіркоти, залишалося м’ясистим, підійде спосіб дощування
або можна прокласти шланг між рядами та надовго пустити воду;
- підгодівля — багатій землі вона не потрібна, при бажанні
ділянку можна посипати невеликою кількістю торфу;
- обробка від шкідників — щоб листя не вподобало хрестоцвіті
блішки або капустяна міль, ділянку можна посипати золою, а рослини обробити
настоєм полину.
Після гулявника добре висаджувати бобові або гарбузові культури. Чергування рослин на грядках дозволить уникнути появи шкідників і хвороб.
Вирощування на підвіконні.
Свіжа рукола може забезпечувати вас вітамінами всю зиму,
якщо висадити її насіння в контейнер. Землесуміш готується з дернової землі,
перегною, піску. Її потрібно змішати і продезінфікувати у духовці.
Місткістю може служити великий квітковий горщик, тоді будинок
буде прикрашений гарним листами, яке в процесі дозрівання можна зрізати та
додавати до готових страв.
Як провести посадку насіння:
- горщик з отворами заповнити трьох сантиметровим шаром
керамзиту;
- наповнити ємність вологою землесумішшю;
- розрівняти і трохи утрамбувати поверхню;
- розкласти насіння по поверхні (відстань до 2 см);
- присипати тонким шаром піску.
Субстрат повинен весь час бути злегка вологим, тому полив
проводять кожні 2 дні. Використовувати краще дрібнодисперсний розпилювач.
Навколо сіянців трохи розпушують ґрунт. Проріджування проводять через 8-10 днів
після прокльовування. Видаляють більш кволі паростки, але викидати їх не варто,
оскільки вони підуть в салат. Регулярний полив і температура повітря +18 °C —
прекрасні умови для вирощування зелені з легкою гостринкою.
Навіть якщо ґрунт добре удобрений, досвідчені городники
рекомендують підживлювати його азотним складом. Процедуру проводять разом з
поливом.
Обривають листя, яке досягло величини до 10 см, відбувається це зазвичай за 20-30 днів після появи сходів. Переросла зелень в салати не годиться, оскільки грубіє і втрачає приємний смак. Зберігати свіже листя можна в холодильнику, помістивши в місткість з водою.
Купити насіння руколи в Україні.
Зелень, висаджена на власній грядці, зі 100% ймовірністю буде чиста від пестицидів та іншої хімії, тому насіння руколи вигідно продавати садівникам. Користь листя, його незвичайний смак, використання в ресторанах і збалансованих дієтах привела до популярності овочевої культури. Купивши насіння руколи, ви зможете розширити коло своїх покупців, які будуть приходити за ними не лише навесні, але і в зимовий час, оскільки рослина прекрасно росте в домашніх умовах. Оформити замовлення легко на сайті, а забрати в найближчому поштовому відділенні міста України: Херсон, Александрія, Вінниця, Новоронцовка, Суми, Урзуф, Київ, Любеч, Тернопіль та ін.