Насіння патисону оптом
Патисон: вирощування красивих і смачних плодів.
Завжди приємно похвалитися хорошим урожаєм. Особливою прикрасою будь-якої овочевої грядки, а потім і кошика стануть патисони білого, жовтого і помаранчевого кольору. Вони немов яскраві квіти приваблюють до себе увагу. Плоди з щільний смачний м'якуш багатий на лютеїн, який продовжує молодість, покращує зір і виводить шкідливі речовини. Купуйте насіння патисонів, щоб насолоджуватися видом дивовижних плодів і готувати з них корисні страви.
Опис патисона: кращі сорти.
Однорічна рослина патисон — представник сімейства Гарбузові,
який не росте в дикій природі. Батьківщиною є Південна Америка, тисячоліття
тому обробляли його і в Північній Африці, але європейці дізналися про нього
лише у XVII столітті. Назва взята з французької мови і перекладається як
«пиріг», оскільки форма плода чимось його нагадує.
Культура зустрічається кущового і напівкущового виду з
поверхневим корінням. Листя серцеподібної форми, велике і вкрите ворсинками.
Квіти жовті. Плодом є тиквіна, але незвичайної форми (частіше тарілчастої) з хвилястими
краями, всередині плоске насіння овальної форми і світлого тону.
У свіжих плодах всього 19 ккал на 100 г, в тушкованому і
фаршированому вигляді калорійність сягає позначки 41-46. Найбільше калорій (83
на 100 г) в смаженій м’якоті. Втім, ці показники цілком припустимі для
дієтичного харчування. Овочі багаті корисними елементами, вітаміном С, білком. За
смаковими характеристиками м'якуш схожий на спаржу або щільний смачний кабачок.
Дивлячись на красиву форму овоча, часто не хочеться різати його на кубики, тому плоду зрізають верхню частину, фарширують і запікають. Блюдо із білого патисона виходить смачним і неймовірно святковим. Всі сорти можна піддавати термічній обробці, маринувати.
Посадка патисона (насіння) на розсаду.
Висаджувати насіння відразу в ґрунт можна в останні числа
травня. Отримати плоди набагато раніше дозволить розсадний спосіб. Чи потрібно
замочувати придбане насіння патисонів? Воно вкрите твердою оболонкою, тому для
кращої схожості його варто підготувати:
- добу потримати в стимуляторі зростання;
- промити водою;
- дві доби протримати у вологій тканині (температурний режим
+20 °C).
Інший спосіб передбачає переміщення посівного матеріалу в
тканинний мішечок і утримання його при температурі +20 °C 6 годин, потім 20
годин в холодильнику.
Для посіву підходить 14-20 квітня. Горщики готують діаметром
8 см, в кожен засипають ґрунт з перегноєм. В одну місткість поглиблюють (до 4 см)
дві насінини. Посів накривають плівкою і тримають при температурі +28 °C. З
появою паростків укриття прибирають, температуру на тиждень знижують до +22 °C.
Розсаді потрібне регулярне зволоження землесуміші, першу підгодівлю вносять через 10 днів, після прокльовування. Другий раз удобрюють ґрунт перед посадкою на грядки.
Вирощування патисон та догляд: чи можна пікірувати.
Після формування перших справжніх листків вибирають більш
міцну рослину, яка буде рости далі, а іншу зрізають ножицями. Пікіровку
культура переносить погано, але при необхідності її можна провести. Потрібно
обережно витягнути паросток з грудкою землесуміші й помістити в більш просторий
горщик, доповнивши його ґрунтом і добривом.
До висадки на грядки готові сіянці з трьома листками.
Трапляється це в травні-червні. За 10 днів, поступово, їх варто привчити до
свіжого повітря, сонця.
Місце для культури потрібно підібрати тепле, добре, якщо на
ділянці пухкий чорнозем з нейтральним показником кислотності. Готують його
восени, перекопуючи і вносячи перепрілий гній з мінеральними добривами. Навесні,
за кілька діб до посадки, ґрунт удобрюють, накривають плівкою, яку знімають в
день проведення робіт. Добрими попередниками називають томати, цибулю, капусту.
День підходить тихий і сонячний. Глибина лунки 12 см. У ямку заливають теплу воду, ставлять сіянець із земляною грудкою. Землю ущільнюють, покривають шаром мульчі (торф). Сіянці перші дні потрібно берегти від яскравого сонця, вкривши спеціальною сіткою.
Поради по догляду і збирання культури.
Технологія вирощування патисонів відома давно, вона не
обтяжлива для овочівників або тих, хто бажає отримати відмінний урожай.
Як виростити білі патисони в родючому відкритому ґрунті:
- полив — рослини люблять теплу воду (+22 °C), яка виливається
під корінь, щоб залишити поза увагою листя і зав’язі, найбільше вологи потрібно
розсаді і кущам на етапі плодоношення;
- розпушування — процедуру краще проводити після зволоження ґрунту,
намагаючись не зачіпати поверхневі корені;
- мульчування — прошарок з торфу буде утримувати вологу і
доведеться рідше рихлити ділянку;
- обрізка — проводиться при необхідності, якщо кущ інтенсивно
нарощує листя (сонячним ранком зрізають 2 старих листи, через 4 дні процедуру
повторюють);
- запилення — для залучення до рослин бджіл і комах потрібно
обприскати кущі водно-цукровим розчином.
У момент технічної зрілості патисони мають ніжну шкірку з
восковим нальотом і дрібним насінням. Зазвичай збір проводять на 6 день
дозрівання, тоді вони особливо ніжні.
Зрізати плоди потрібно з плодоніжкою, обходячи грядки
кожні 2-3 дні. Таке нехитре правило дозволить отримувати нові плоди до осені.
Останній збір проводять перед заморозками. Бадилля можна закласти до компосту.
Зберігати овочі молочної стиглості можна до 10 днів (температура +10 °C). Надлишки добре пустити в засолювання, вони чудово виглядають в скляних банках, а на смак кращі за кабачки.
Купити смачні сорти патисонів (насіння) в Україні.
Культура відмінно росте в умовах України, попит на неї не згасає. Інтернет-магазин Яскрава пропонує кращі сорти патисонів (насіння) за вигідною ціною для гуртових покупців. Оформивши замовлення на сайті, ви отримаєте якісне насіння, перевірене на видову приналежність і схожість, швидку доставку до найближчого поштового відділення міста України: Одеса, Мелітополь, Суми, Ізюм, Київ, Пологи, Миколаїв, Гуляйполе та ін.