Насіння огірка оптом
Огірок: особливості вирощування на грядці й в теплиці.
Злегка відчутний, але такий звабливий аромат соковитих зеленців збуджує апетит і додає свіжості, здавалося б, звичайним стравам — огірки вирощуються людством близько 6000 років! У свіжому вигляді вони підходять до багатьох салатів, є основним інгредієнтом в окрошках, іноді їх досить порізати уздовж і присипати сіллю. Якщо урожай огірків перевершив всі очікування, що трапляється при покупці якісного насіння, овочі можна заготовити на зиму.
Опис огірків: кращі сорти.
Огірок звичайний — однорічна рослина, яка дійшла до нас з
тропіків і субтропіків сучасної Індії та Китаю. Наукова назва представника
сімейства Гарбузові — Cucumis sativus. Оскільки овочева культура вживається в
їжу в незрілому вигляді, її колись назвали «огірок», тобто «незрілий».
У рослини поверхневий, не розгалужений корінь, який не
переносить пікіровку. Стебла довгі з вусиками і шорсткою поверхнею. Листя
п'ятилопосне, квітки жовті, схожі з іншими баштанними культурами. Плід зривається в недозрілому стані та називається зеленець. У період повної
біологічної зрілості він має жовтуватий колір, всередині безліч світлого
насіння довгастої форми.
У момент технічної зрілості овочі мають соковитий м'якуш з
ніжним насінням. В Україні вирощують культуру різних сортів, включаючи ранні
огірки. Залежно від цілей використання, були культивовані сорти для салатів
(Фенікс) з щільною шкіркою і для консервування (тонка шкірка дозволяє маринаду
проникати в м'якуш — Ніжинський, Конкурент, Родничок). Багато та універсальних
сортів (Журавльонок, Універсальний), які особливо подобаються власникам
присадибних ділянок. Варто виділити види самозапильних огірків, яким не
потрібні бджоли, саме їх добре вирощувати в тепличних умовах.
Калорійність свіжих огірків настільки мала, що їх можна вживати в будь-яких дієтах — на 100 г овочу всього 15 ккал, а якщо зчистити шкірку, зовсім 10 ккал. На 95% вони складаються зі структурованої води, яка особливо цінна для людського організму. Решта 5% міститять білки, цукор, харчові волокна, велика кількість калію і вітаміну С. У маринованих зеленців калію набагато менше, зате більше харчових волокон, необхідних для кишківника.
Вирощування огірків у відкритому ґрунті: посадка на розсаду.
Вегетаційний період культури 32-50 і більше днів. У теплу
пору огірки можна висаджувати відразу насінням в ґрунт у травні-червні.
Розсадний спосіб дозволяє отримати врожай на кілька тижнів
раніше, та й період плодоношення продовжується. В умовах України посів краще
проводити у квітні. Зібране своїми руками насіння потрібно 30 днів прогрівати в
теплому приміщенні (+25 °C). Найкраща схожість у матеріалу 3-4 років, хоча вони
зберігають свої якості до 8 років. Придбане насіння можна висаджувати через
пару днів. Овочівники рекомендують протримати його дві доби у вологій тканині
(температурний режим +20 °C), стільки ж у холодильнику.
За цей час слід підготувати окремі місткості з торфу, в які
закласти кокосовий субстрат. Його зможе замінити землесуміш. Кожну пророщену
насінину поміщають носиком догори, тоді в процесі проростання шкірка залишиться
в ґрунті. Посіви поглиблюють на 5-10 мм, обережно поливають, накривають аркушем
паперу, містять в теплих умовах (+25 °C). Сходи переміщують в місце з денною
температурою +20 °C, нічною на 5 градусів нижче. Поливати молоді паростки
потрібно 1 раз на 7 днів, може знадобитися досвічування фітолампою.
За тиждень до посадки на грядки сіянці гартують. Додатково
їх варто обробити Епіном. У них вже сформується до 4 листків, але і ґрунт
повинен встигнути прогрітися до оптимальних +20 °C.
Місце підбирається сонячне або тінисте, але без вітру. Лунки викопуються на відстані 60 см, глибина 40 см. У них поміщають добриво, ґрунт, місткість з паростком, зверху присипають землею. Відразу проводять полив огірків трьома літрами води під кожен саджанець. Культура краще росте, коли її стебла плетуться по шпалері. Підв’язку варто здійснювати широкими тканинними стрічками, які не будуть травмувати стебла при поривах вітру. Удобрювати ділянку потрібно близько 8 разів за сезон, пташиним послідом або коров’яком.
Огірок: вирощування в теплиці.
Селекціонерами давно виведені самозапильні сорти огірків,
які прекрасно ростуть в закритій теплиці. Рослинам потрібно забезпечити хорошу
циркуляцію повітря без протягів і температурний режим вище +13 °C. Важливе
достатнє потрапляння сонячних променів.
Восени готують місце:
- прибирають старий земляний шар, засипають новий;
- металеві конструкції фарбують;
- дерев’яні елементи знезаражують;
- удобрюють ґрунт;
- перекопують його (глибина 25 см).
У тепличних умовах культура вирощується насінням (20-30
квітня), розсадою (1-10 квітня). Температура ґрунту в укритті — +18-30 °C, так
звані «теплі грядки». Для цього землю збагачують гноєм.
У теплиці можна вирощувати та сорти, які вимагають запилення
комахами. Приманити їх в укриття нескладно, потрібно поставити місткості з
солодким сиропом. Бджоли самі знайдуть шлях до рослин.
Заощадити місце дозволять все ті ж шпалери. Переглядати і зрізати зеленці потрібно кожні 1-3 дні. Залежно від сорту їх розмір може варіюватися в межах 6-18 см. У холодильнику плоди пролежать свіжими до 10 діб. Надлишки завжди можна запропонувати ближнім родичам, продати або заготовити на зиму.
Купити огірки (насіння f1) в Україні.
Культура входить до п’ятірки найбільш вирощуваних овочів у
світі. Насіння регулярно закуповують дрібні садівники й великі агрофірми.
Розширити свій бізнес можна за рахунок насіння f1 з відмінною схожістю, яке
інтернет-магазин Яскрава пропонує гуртовим покупцям за низькою ціною. Вибрані
сорти ви зможете забрати незабаром після оформлення замовлення на сайті в
поштовому відділенні найближчого міста України: Тернопіль, Балаклея, Запоріжжя,
Кам’янка, Луцьк, Степногірськ, Дніпро, Чернігівка та ін.