Насіння квасолі оптом
Квасоля — декоративна рослина з корисними ситними плодами.
Сонцелюбна рослина зі свіжими в’юнкими пагонами і квіточками химерної форми, які швидко дають поживні та неймовірно корисні плоди, які вживаються в їжу на всіх континентах — мова про квасолю. Різноманітність сортів дозволить вам зробити свій вибір — купити квасолю заради ситного насіння або ж через ніжні боби, які гарні в тушкованому і консервованому вигляді.
Опис квасолі: біла, стручкова та інші сорти.
Квасоля, відома в науковому
світі під назвою Phaseolus, являє собою однорічну (рідше багаторічну) рослину
сімейства Бобові, яку відносять до овочевих культур. Її батьківщиною вважається
Латинська Америка, де різні види квасолі використовували аборигени кілька тисяч
років тому. До нас вона потрапила з Туреччини і Франції у XVI столітті, але
вирощувалася як декоративна рослина. Городньою культурою Phaseolus стала через
два століття.
Опис квасолі:
- корінь — стрижневий;
- стебло — в’юнке (рідше
пряме);
- листя — перисте, складається
з трьох (вкрай рідко одного) листочка з прилистками;
- квітки — зібрані в кисті,
красиві, забарвлення біле, червоне;
- біб (плід) — довжина 5-28 см,
висячий, всередині неповних перегородок знаходиться насіння, забарвлення біле,
червоне, зелене, жовте, фіолетове;
- насіння — довгастої форми, тверде,
вага однієї квасолини 1 г.
Найбільш культивованим видом є Квасоля звичайна, існує безліч сортів. Вирощуються вони заради отримання плодів і насіння. У народі прийнято розділяти рослини, які дають насіння і ті, у яких обривають зелені стручки. Сорти відрізняються за зовнішнім виглядом (кущові і в’юнкі), строками дозрівання, смаковими якостями.
Користь квасолі для людини.
Квасоля відноситься до
овочів, але за своїм живильним складом, вона прирівнюється до м’яса. Найбільш
калорійне та багате білком дозріле насіння. У нього міститься багато вітаміну В9,
кальцію, магнію. Зелені боби — низькокалорійний продукт (на 100 г всього 31
ккал), в якому є білок, вітамін С, кальцій. Містить овоч і цукор.
Вміст у квасолі органічних
речовин, вітамінів і мікроелементів позитивно впливає на організм людини, її
вживають в їжу вегетаріанці.
Користь плодів і насіння:
- швидке насичення;
- виводить токсини;
- регулює обмін речовин.
При приготуванні важливо
враховувати, що насіння потрібно замочити на 8-10 годин, щоб з нього вийшли
олігосахариди. Час варіння 1.0-1.5 години. Зелені боби готуються набагато
швидше, без додаткового замочування, а зберігати їх можна в замороженому
вигляді. Квасоля зберігає свої корисні властивості при консервуванні. Овоч
прекрасно доповнює гарячі і холодні страви, робить меню різноманітнішим і
поживним.
Окремо варто розібрати пророщену квасолю. Вона багата на вітаміном С, залізом, амінокислотами, чудово виглядає в салатах. Для вживання в їжу сирої пророщеної Phaseolus підходять не всі сорти.
Посадка насіння квасолі.
Перед посадкою важливо вибрати
сорт, підготувати насіння. Його потрібно замочити на ніч, перед посадкою
помістити на 5 хвилин у водний розчин борної кислоти (на 5 л рідини 1 г сухої
речовини), що вбереже посівний матеріал від шкідників. Після обробки
проростання квасолі відбудеться швидше.
Бажано з осені підготувати ґрунт,
перекопавши його і підживити перегноєм (4000 г на 1 м²), подвійним
суперфосфатом, іншими елементами.
Загальні правила посадки:
- час — у відкритий ґрунт
насіння квасолі висаджується в травні, щоб земля прогрілася до +12 °C (глибина
10 см);
- місце — яскраве сонце;
- ґрунт — родючий і легкий, з
хорошою водопроникністю;
- попередники — рослина добре
буде рости на ділянках, де до цього була капуста, перець, помідори, а ось після
інших бобових земля повинна відпочити 3-4 роки;
- вдалі сусіди — квасолі
затишно рости поблизу моркви, томатів, капусти;
- глибина лунки — 6 см, в одну
яму поміщають 5-6 насінь;
- відстань — кущовим сортам
залишають 20-25 см, а в’юнким — 25-30 см.
Після виявлення сходів
потрібно вибрати по три найбільш міцних паростка, інші пересадити. Щоб плоди
дозрівали поступово, можна висаджувати насіння в травні-липні, з проміжками в
10 днів. Це особливо важливо при вирощуванні квасолі для збору зелених плодів.
Можна проростити насіння і висадити його в парник. Глибина лунки до 8 см, в неї кладеться 3-4 квасолини. Через 7-10 днів з’являться сходи, після появи справжніх листочків їх можна висаджувати на ділянці. Метод більш трудомісткий, але він дає відмінний врожай.
Вирощування і збір квасолі.
Догляд за квасолею, як і
посадка, під силу навіть недосвідченому садівникові. Щоб урожай був рясним,
потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:
- полив — до появи бутонів
проводиться раз на тиждень, на час припиняється і відновлюється до початку
цвітіння;
- розпушування — поки сходи
маленькі рихлити потрібно не глибоко, вдруге проводиться через 2 тижні, в
третій раз разом з розпушуванням підгортають кущі;
- підв’язка — в’юнкі сорти
мають потребу в опорах до 1.5 м, на них натягують дріт і фіксують пагони
мотузкою, можна забивати дерев'яні кілочки для окремих рослин, на які вони
будуть підніматися;
- підгодівля — під час
формування першого листя потрібен суперфосфат, на стадії бутонізації — калійна
сіль, на етапі дозрівання плодів — зола.
Phaseolus не потрібен азот,
рослина добуває компонент з повітря. До того ж його надлишок приведе до буйного
росту зелені, тоді плодів вийде мало. Вода для поливу підходить дощова або
відстояна водопровідна.
Рясний урожай — завжди
приємно. Збирати зелені плоди можна вже через 14 днів після цвітіння. Саме тоді
вони досягають відповідної величини і відмінних смакових якостей. Зрізати їх
краще вранці ножицями, обходячи ряди кожні два дні. Якщо з’їсти їх всі
неможливо, що буває при багатому врожаї, стручки можна заморозити або
законсервувати на зиму.
Насіння прибирається за один
раз, коли боби висохли. Рослини зрізають зі стеблами та підвішують в сухому
провітрюваному приміщенні. Через 10-15 днів насіння вилущують і зберігають в
тарі зі скла під кришкою. Місце вибирається прохолодне. Насіння для посіву
вилущують і сушать окремо, зберігають в холодильнику (відповідна температура +6
°C).
Коріння добре залишати в землі, щоб воно розклалося і наповнило ґрунт азотом.
Купити квасолю (насіння) в магазині.
Квасоля одна з найбільш
затребуваних овочевих культур в Україні, вона може бути окремою стравою,
гарніром або частиною салату. Вирощування не займає багато часу і сил, а вміст
поживних речовин прирівнює насіння до м’яса. На сайті ви можете прочитати
відгуки покупців про квасолю, вибрати вподобані сорти, тим самим
урізноманітнити асортимент свого магазину. Для гуртових покупців інтернет-магазин Яскрава пропонує вигідні умови у вигляді низьких цін, якісного
насіння, швидкої доставки. Оформіть замовлення прямо зараз і незабаром
забирайте насіння квасолі у відділенні пошти міста України: Харків,
Александрополь, Одеса, Мостове, Хмельницький, Козлов, Чернівці, Завадка та ін.