Безкоштовна доставка на насіння + Старі ціни
Back
Home
Cart
Call
Person

Насіння гороху

Горох овочевий Шеститижневий 50 г
Код товару40425
На складів наявності
Кількість в упаковці: 10
Вибрати кількість
+ -
7.70грн
До кошика
Горох цукровий Адагумський 50 г
Код товару22564
На складів наявності
Кількість в упаковці: 10
Вибрати кількість
+ -
7.70грн
До кошика
НОВИНКА
Горох цукровий Альфа 30 г
Код товару59145
На складів наявності
Кількість в упаковці: 10
Вибрати кількість
+ -
5.50грн
До кошика
Горох цукровий Альфа 50 г
Код товару406
На складів наявності
Кількість в упаковці: 10
Вибрати кількість
+ -
7.70грн
До кошика
НОВИНКА
Горох цукровий Бінго 20 г
Код товару43446
На складів наявності
Кількість в упаковці: 10
Вибрати кількість
+ -
4.50грн
До кошика
Горох цукровий Бінго 30 г
Код товару27723
На складів наявності
Кількість в упаковці: 10
Вибрати кількість
+ -
5.50грн
До кошика
ХІТ
Горох цукровий Овочеве диво 30 г
Код товару14275
На складів наявності
Кількість в упаковці: 10
Вибрати кількість
+ -
5.50грн
До кошика
Горох цукровий Телефон 20 г
Код товару21166
На складів наявності
Кількість в упаковці: 10
Вибрати кількість
+ -
5.20грн
До кошика
Горох цукровий Телефон 30 г
Код товару40503
На складів наявності
Кількість в упаковці: 10
Вибрати кількість
+ -
6.50грн
До кошика
Горох цукровий Фаворит 30 г
Код товару27724
На складів наявності
Кількість в упаковці: 10
Вибрати кількість
+ -
5.50грн
До кошика
Горох цукровий Шеститижневий 30 г
Код товару24027
На складів наявності
Кількість в упаковці: 10
Вибрати кількість
+ -
5.50грн
До кошика

Горох: вирощування поживної, смачної культури з насіння

Зелений горошок містить велику кількість лізину — амінокислота необхідна людині для росту тканин, вироблення антитіл і ферментів, зміцнення кровоносних судин. Садівники часто висаджують трохи корисної культури, щоб побалувати себе й дітей зеленим горошком, а потім посадити на, збагаченому азотом, місці інші рослини. Дієтологи рекомендують запасатися овочем, для цього варто купити насіння цукрових сортів, щоб висаджувати їх весь сезон для перших страв, запіканок, дитячих пюре. Горошок добре заморожується, а готується за 3 хвилини, зберігаючи основну частину поживних елементів. За високі смакові якості він популярний в англійській, французькій та інших кухнях світу.

Горох: опис видів і сортів рослини

Горох посівний — однорічна овочева культура сімейства Бобові. Наукова назва — Pisum sativum. Відомий овоч з давніх-давен, коріння веде на територію сучасної Індії та Китаю. Сьогодні обробляють його на всіх континентах.

Загальний опис:

  • стебло — в’юнке;
  • листя — пір’ясте з гіллястими вусиками на кінці, якими рослина чіпляється за інші культури;
  • квіти — світлі, метеликового типу;
  • плід — плоский біб;
  • насіння — сферичної форми, горошини.

Їстівним у всіх видів є насіння. Виділяють три групи овочевої культури: лущильні сорти з гладкими горошинами, мозкові — обдаровують великими горошинами придатними для заморожування, цукрові — в кулінарії використовують весь плід, оскільки у нього не утворюється пергаментного шару.

Горошини мають два види зрілості. В недозрілому стані їх їдять сирими, додають до салатів, проварюють в супах, тушать, консервують, заморожують на зиму. З настанням повної зрілості плоди лущать, а горошини зберігають в ємностях для приготування пюре, супів, пирогів.

Користь домашнього гороху пов’язана з великим вмістом білка, харчових волокон, калію, вітаміну С та інших елементів. Його вживання позитивно позначається на стані кісток, роботі травного тракту, мозковій діяльності, кровотворенні.

Людина довго відчуває себе ситою. Овоч краще готувати з м’ятою, кропом або куркумою. Сухе насіння можна попередньо замочити. Енергетична цінність залежить від ступеня зрілості й обробки. Свіжий зелений овоч містить 81 ккал, консервований — 58 ккал. Найбільш дієтичні стручки, в яких всього 42 ккал, а в дозрілому сухому продукті — 364 ккал. Пюре з калорійного продукту виходить поживним, тому часто вживається в зимовий період.

Горох: посадка в підготовлений відкритий ґрунт

Культура вимагає виконання певних умов, хоча в цілому складнощів у вирощуванні з нею не виникає. Коли садити горох (насіння) в підготовлений відкритий ґрунт? Земля повинна трохи просохнути після танення снігів, заморозки посівам не страшні — підходить остання декада квітня. Продовжувати висадку можна до кінця липня, щоб все літо збирати зелений горошок або плоди.

Перед тим як посадити горох, потрібно обробити насіння, опустивши його на 5 хвилин в гарячу воду (до +40 °C), розчин борної кислоти. Йому дають час просохнути. Можна проводити посів сухим матеріалом в ґрунт, де він розбухне вже до вечора.

Ділянка готується з осені, щоб зробити посів гороху навесні в родючий ґрунт з низькою кислотністю. Грядку перекопують, вносять калій і суперфосфат, а при необхідності золу, яка нейтралізує кислотність. Добрими попередниками стануть томати, капуста, гарбуз.

Посадка гороху в родючий відкритий ґрунт навесні:

  • борозни — глибина 5-7 см, ширина 15 см;
  • міжряддя — 50 см;
  • підгодівля — в борозни вносять золу з компостом, присипають землею;
  • витрата насіння — на 1 м борозни висівають 17 горошин, щоб вони росли кожні 6 см;
  • укриття — посів присипають землею, ущільнюють для збереження вологи та прикривають прозорою плівкою від птахів.

Сходів варто очікувати через 7-10 днів. Земля між рядками може використовуватися для вирощування салату або редиски.

Якщо весна видалася затяжною, можливо попереднє вирощування розсади гороху. Висаджується на грядки вона у віці 5-8 днів. В умовах України метод майже не застосовується.

Як виростити горох: проростання та догляд 

Для проростання досить температури в +4 °C, хоча комфортно сходам при +10 °C. Посів в жарку пору може привести до відсутності цвітіння, тому весна — оптимальний час.

Догляд полягає в поливі, який посилюється в жарку пору. У момент цвітіння й формування плодів зволоження проводять раз на 3 дні, витрачаючи до 10 л води на кожен квадратний метр. Завершується полив прополкою і розпушуванням. Разом зі зволоженням проводять підживлення сухою органікою, калійно-фосфорним складом, навесні можна додати азоту.

Для зручності рослини варто підв’язувати, інакше їх стебла лягають на землю під вагою плодів. На опорах вони будуть грітися на сонці та провітрюватися. Уздовж ряду простягається мотузка, закріплюється на кілочках. Пагони достатньо направити на горизонтальну розтяжку без підв’язки.

Врожаю можна очікувати через місяць після розкриття квітів, обходити ділянку потрібно раз у два дні. Перші плоди дозрівають внизу рослини. Залежно від сорту з одного квадратного метра збирається до 4 кг бобів. Якщо обережно зривати з кущів всі зелені стручки, то в серпні вони зацвітуть повторно.

Зелені боби та горошини потрібно відразу з’їдати, консервувати або заморожувати. Сухий лущений овоч може зберігати свої якості в скляній банці під металевою кришкою кілька років.

Купити насіння гороху (посівного) в Україні

Горох вирощують не лише власники невеликих садових ділянок, а й великі аграрні підприємства. Овоч затребуваний в консервованому, замороженому, сухому вигляді. Для рясного врожаю підходять цукрові сорти гороху (насіння) від інтернет-магазину Яскрава, які можна купити за низькою ціною для оптовиків зі швидкою доставкою, щоб розширити власний бізнес. Замовлення ви можете оформити на сайті, а забрати його в найближчому відділенні пошти: Запоріжжя, Кринички, Кропивницький, Кожанка, Львів, Кременчук, Київ, Кам’янське та інші міста України.