Насіння цибулі оптом
Цибуля: вирощування насінням на ріпку та перо.
Цінність цибулі особливо відчутна, коли вона несподівано закінчилася. Без цибулини (ріпка) не вийде приготувати по-справжньому смачну першу страву або рагу. Зелень (перо) — невід’ємна частина салатів, підлив. Національні кухні більшості країн широко використовують овочеву культуру та Україна не виняток. Забезпечити себе ріпкою та свіжою зеленню дозволить купівля насіння з подальшим успішним вирощування на грядках або підвіконні.
Сорти цибулі: властивості та відгуки.
Цибуля відноситься до овочевих трав’янистих багаторічних
культур сімейства Амарилісові. Відома людині тисячі років, має близько 900
видів. Наукова назва — Allium. В овочівництві цибулю та її урожай називають
по-різному:
- чорнушка — посівний матеріал, з якого можна отримати урожай
за 1-2 роки;
- сівок — цибулина першого року, діаметр якої 0.7-3.0 см;
- вибірок — розмір 3.0-3.5 см (сортують із сівка й ріпки);
- ріпка — велика цибулина, дозріває зазвичай на 2 рік і на
третій сезон дає стрілу з насінням (чорнушкою).
Для їжі придатна ріпка, яка вкрита оболонками різного
забарвлення, частіше оранжевого, білого, фіолетового. Повсюдно використовується
і прикореневе листя, зване пір’ям. Стебло із зонтичним суцвіттям з’являється на
2-3 рік і дає насіння. У декоративних сортів квітки дуже красиві, тому
популярні у садівництві.
Культура має антисептичні, бактерицидні властивості. Виділені
нею фітонциди вбивають віруси та бактерії. Овоч показаний для
поліпшення травлення, нормалізації цукру в крові. Сік допомагає при безсонні,
неврастенії, використовують його в народній косметології, залишаючи відгуки про
його позитивний вплив на шкіру обличчя. Ріпка, обсмажена на вершковому маслі,
допомагає при відкашлюванні. Є сорти з гірким і солодким смаком, але у всіх них
міститься до 11% легко засвоюваних цукрів, багато вітаміну В2, С, лимонної та
яблучної кислот.
В Україні найбільш відомим видом є ріпчастий, який обдаровує великими ріпками різного смаку. Шалот, званий кущівкою, цінується за нейтральний смак і хорошу зелень. Дедалі більшого поширення набуває батун і порей. Кожен з цих видів має безліч сортів: Вольський, Любчик, Ранній збір та інші.
Посадка цибулі: навесні та на зиму у відкритий ґрунт.
Цибулю добре висаджувати навесні, при прогріванні землі до
+12 °C. Якщо температура буде нижче, рослина ростиме, але швидко пустить
стріли. Для вирощування з насіння береться цибуля чорнушка. За умови довгого
літа її висівають відразу на грядки. Вегетаційний період займає 130 днів. Перед
посадкою навесні проводиться обробка цибулі: замочування на 24 години у вологій
матерії. Ґрунт також варто підживити спеціальним препаратом — Чистий Лист.
Насіння цибулі на велику головку висівають у ґрунт, накривають поліетиленом до
появи сходів. Проріджування проводять обов’язково, можна в кілька етапів, поки
не утвориться дистанція у 6-8 см. Тоді цибулинки будуть великими вже у цьому
році.
Регіонам з коротшим літом можна скористатися розсадним
способом. Розсада буде готова до пересадки на грядки через 50 днів, тоді
рослина встигне пройти всі стадії дозрівання.
Чорнушку іноді висаджують під зиму. Грядку готують ще в теплу пору, а посів насіння проводять, коли земля підмерзне. Його вкривають двох сантиметровим шаром перегною і залишають до весни. Вегетація розпочнеться у березні-квітні й рослинам вистачить часу, щоб до осені обдарувати повноцінним урожаєм. Ріпку можна виростити та за два сезони.
Цибуля сівок: вирощування з насіння.
У перший рік з насіння сформується сівок, який потрібно зібрати
й зберегти до весни. Наступного літа з нього вийде відмінний урожай. Дрібний сівок
(розмір до 1 см) складно зберегти до весни в домашніх умовах, тому варто
висадити його на зиму, тоді він проросте навесні й дасть урожай.
Сіянці потребують догляду у вигляді прополювання. Вони ростуть
досить повільно і можуть «загубитися» серед бур’яну. Поливають рослини до
середини липня, проводячи подальше розпушування грядок, щоб не утворювалася
кірка. Коли у них з’явиться пара стеблинок, можна провести проріджування. Для
сівка досить дистанції у 2 см, занадто дрібний буде погано зберігатися, але і
дуже великий не потрібен.
Підживлення цибулі проводиться два рази:
- після проріджування в ґрунт вноситься водний розчин коров’яку
і мінеральні добрива;
- через 10-15 днів землю збагачують суперфосфатом, калійною сіллю.
Хорошим добривом і одночасно відлякувачем шкідників є
деревна зола, якою можна періодично посипати грядки. В середині липня
зволоження ґрунту припиняється. Культурі дають час на визрівання, а коли шийка
підсохне, сівок викопують. Підходить для цього сонячний день, щоб розкласти
цибулинки на сонці, а через час перенести до тіні.
Сіянці, вирощені за всіма правилами, добре зберігаються до весни і на майбутній рік обдарують відмінним урожаєм.
Вирощування зеленої цибулі на перо.
Якщо висадити навесні цибулю насінням, в зимовий період
можна використовувати сівок для вигонки пера. В Україні для таких цілей
зазвичай використовують шалот, який випускає тонке й численне пір’я.
Перед посадкою кожній цибулині зрізають верхню частину на 1
см, залишають на 3-4 дні. Їх також можна прогріти в теплій воді з додаванням
золи. Місткість підходить будь-яка, її заповнюють торфом з перегноєм і землею.
З жовтня по січень, коли світла мало, сівок висаджують
впритул, навіть не присипаючи землесумішшю, оскільки харчуватися зелень буде
тільки за рахунок ріпки. У квітні-лютому кожній рослині потрібно залишити місця
в 1 см, зверху прикривши ґрунтом. Перший тиждень місткість залишають в темному
прохолодному місці. В тепло і до світла її несуть, коли сформуються коріння та
з’являться перше пір’я.
Від поливу залежить дозрівання зелені та її якість.
Використання холодної води дасть урожай тільки через місяць, але листя буде
міцним і насиченого зеленого забарвлення. Полив теплою водою (+30 °C)
прискорить процес наростання зелені, яку можна буде зрізати через 2 тижні, але
пір’я буде тонким і блідим.
Вигонку можна проводити в теплиці, тоді надлишки врожаю підуть на реалізацію. У зимово-весняний період це стане відмінним способом заробітку.
Купити кращі сорти цибулі насінням в Україні.
Цибуля — одна з основних культур, як у любительському овочівництві, так і в промислових масштабах. Різноманітність видів змушує купувати все нові сорти, не забуваючи та про класичні для української кухні помаранчеві ріпки. Інтернет-магазин Яскрава пропонує гуртовим покупцям цибулю (насіння) з відмінною схожістю за низькою ціною зі швидкою доставкою. Оформіть замовлення на сайті, щоб поповнити асортимент свого магазину і незабаром забирайте його у відділенні пошти: Київ, Немирів, Івано-Франківськ, Буки, Миколаїв, Новодністровськ, Вінниця, Балта, Кропивницький та інші міста України.