Патисон ваговий насіння купити оптом
Овоч патисон — особливості сортів, посадка і вирощування: купити насіння гуртом
Патисон — світлолюбна рослина, представник численного сімейства Гарбузових. У нас його культивують із кінця XIX століття, хоча походить він з Південної Америки. Плоди його нагадують квітку або НЛО через округлу форму з виступами. За відгуками, патисони мають смак спаржі, а молоді зав'язі нагадують гриби. Його вживають у їжу як кабачок, проте вважається смачнішим і більш поживним від свого родича. Патисони, як і всі інші овочі, приносять користь організму. Вони покращують роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають у лікуванні захворювань печінки та нирок, серця і судин, а також анемії, атеросклерозу.
Опис патисонів
Патисони вирощуються як овочева однорічна культура. Як і гарбуз, він має довгі батоги (до 80-90 см) і ворсисте листя і стебла, а також поверхневу кореневу систему. Інша назва — тарілковий гарбуз. Цвіте яскраво-жовтими дзвіночками. Плоди (гарбузини) збирають недозрілими, при досягненні близько 10-12 см в діаметрі, хоча зрілі «тарілки» виростають до 30-35 см у діаметрі. Вага патисону коливається в межах 100-700 г. Забарвлення може варіюватися від білого, жовтого, зеленого до фіолетового забарвлення, зі смугами та плямами. Форма плодів також різноманітна. Вони бувають округлі, зірчасті, зі сплющеними або хвилястими краями. Існують їстівні, але разом із тим — декоративні сорти патисонів, які є справжньою окрасою будь-якої присадибної ділянки. Плоске, овальне насіння (до 1 см довжиною) збирають у серпні з більших екземплярів. Краще насіння патисонів можна замовити оптом, в інтернет-магазині Яскрава.
Сорти патисонів класифікують залежно від термінів дозрівання. Вони бувають:
- ультра ранні та ранні сорти (зеленого, жовтого і білого забарвлення, готові до вживання через 35-50 днів після появи сходів, мають низьку лежкість);
- середньоранні сорти (дозрівають через 55-60 днів, лежать від 1 до 2 місяців);
- пізньостиглі сорти (період вегетації—60-70 днів після посадки, холодостійкі, виносять нічні температури від 13 до 15 градусів, зберігаються від 3 до 6 місяців у темному прохолодному місці).
Також патисони поділяються за формою плодів (тарілчасті, у формі дзвіночків), за формою куща (кущові, напівкущові, а також такі, що мають довге стебло), по типу селекції (гібриди або сортові), врожайності, стійкості до хвороб і тд.
Які патисони вибрати для оптової закупівлі або для комерційного вирощування? Для українського клімату підходять ранні та середні сорти кущового і напівкущового типу. Найкраще брати декілька сортів, що відрізняються за термінами плодоношення, а також перевірених часом і досвідом городників. Це традиційні білий і помаранчевий сорти патисонів, які вигідно брати на вагу зі знижкою в інтернет-магазині Яскрава.
Коли треба садити патисони?
Як і кабачки, їх можна вирощувати прямим посівом у ґрунт (із середини травня) або через розсаду (із середини квітня). Земля має бути пухкою й добре прогрітою (до + 12-15 градусів), в ідеалі — ще з осені підживленою органічними добривами (до 4 кг перегною або курячого посліду на 1 кв. метр).
Як садити патисони?
Перед посадкою патисони на добу замочують у воді з додаванням стимулятора росту. Потім насіння промивають і тримають до набрякання у вологій марлі протягом 2 діб. Посів патисонів у ґрунт проводять на глибину до 6-7 см (на легких ґрунтах) або до 4 см — на важких. У лунку поміщають по 3 насінини на відстані 4-5 см одна від одної. Орієнтовна схема посадки—60х60 см. Грядки з патисонами накривають плівкою і чекають близько 5-7 днів до появи перших паростків.
Використовують також метод «теплої подушки» для ранніх сортів. Викопують канаву, засипають її свіжою органікою, а зверху присипають 20 см землі, куди саджають насіння.
Як виростити розсаду патисонів?
Насіння поглиблюють в одноразові стаканчики з перегноєм і землею або торф'яні горщики діаметром 10х10 см. В одну місткість сіють 2 насінини на глибину до 3-4 см, а потім слабкий паросток прибирають, обрізаючи ножицями над рівнем землі. Сіянці накривають поліетиленом і тримають при температурі від +25 градусів. Після сходів (зазвичай через 5-7 днів) температурний режим знижують до +15 градусів, а через тиждень повертають колишні умови. Перший раз підгодовують кущики через 10 днів після сходів, другий раз — перед висадкою на ділянку.
Розсаду патисонів саджають на грядки в 3-тижневому віці в тихий сонячний день. Роблять лунки глибиною до 10-12 см, рослини садять з вологою грудкою землі.
Як доглядати за патисонами?
Догляд патисонам потрібен нескладний. Для цього знадобляться:
- поливи. Знадобиться тепла відстояна вода (22°C). До появи квітів виливають по 6-7 л на 1 м², кожні 5 днів, під час бутонізації та плодоношення — по 10 л на 1 м², кожні 3-4 дні. Важливо лити під корінь, щоб волога не потрапляла на листя і зав'язі.
- розпушування і підгортання НЕ потрібні, однак обов’язкові підсипання землі або торфу (мульчування), щоб уникнути оголення коренів після поливів, на 3-5 см.
- підживлення, до 3 разів за період вегетації. Роблять до появи квітів, а також під час зав'язування плодів.
- допомога в запиленні. Можна обприскати кущі слабким водно-цукровим розчином для привертання уваги бджіл.
- формування куща. У сонячну погоду зрізають 1-2 старі листові пластини. Через 4-6 днів можна повторити процедуру. Це дозволить йти поживним речовинам не в листя, а в плоди.
- захист від хвороб. Головною причиною появи грибкових і вірусних захворювань патисонів є полив крижаною водою та різкі перепади денної та нічної температур. Слід виключити обидва фактори. На ніч молоді рослини можна вкривати агроволокном у перші 2-3 тижні після посадки.
- захист патисонів від комах. Від попелиці застосовують інсектициди.
Коли збирати врожай?
Патисони збирають, коли вони досягнуть 6-10 см у діаметрі для засолу в банки та близько 10-12 см для приготування різних страв. Перестиглі плоди тверді й несмачні.
Як використовувати в кулінарії?
Патисони можна смажити, тушкувати, варити, маринувати, солити, морозити. З них готують чудові оладки, рагу, ікра, овочеві котлети. Зручна форма плодів дозволяє вмілим господаркам їх фарширувати. У кафе та ресторанах національної кухні тарілчастий гарбуз застосовують в якості екзотичного посуду, подаючи в плодах перші страви та закуски.
Де вигідно купити насіння патисонів?
У каталозі на сайті Ви знайдете кращі сорти патисонів з описом і фото. Це допоможе зробити Вам зважений вибір посадкового матеріалу.
Наше насіння пройшло перевірку на сортність і схожість в лабораторних умов, ми гарантуємо якість кожного пакетика.
Зручна ціна від виробника — гарантія отримання прибутку від продажів у роздріб або вирощування якісних плодів.
Доставка по всій території України: Житомир, Хуст, Одеса, Кам'янець-Подільський, Дніпро та ін.